Aspecte ale dreptului de proprietate industriala cu aplicatii in activitatea intreprinderii

Incarcat la data: 10 Mai 2010

Autor: onu andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 28 kb

La cercetarea calitatii loturilor de marfuri, de exemplu la analiza calitatii produselor noi, si nu numai a acestora, una din etape o constituie analiza respectarea legalitatii. intre aspectele legale de cercetat, un loc important il ocupa cele legate de dreptul de proprietate industriala.
   

Intr-o formulare foarte concisa, se poate defini ca dreptul proprietatii industriale reuneste normele juridice care reglementeaza creatiile intelectuale industriale cum sunt inventiile, know-how-ul, desenele si modelele industriale, modelele de utilitate, topografiile circuitelor integrate si semnele distinctive ale activitatii industriale ca marcile de fabrica, de comert si de serviciu, firma si emblema comerciala, indicatiile geografice (denumirile de origine, indicatiile de provenienta). Protectia proprietatii industriale are ca obiect si reprimarea concurentei neloiale.
   
Din definitie se constata ca proprietatea industriala se refera la protejarea unor drepturi cu privire la producerea si comercializarea produselor industriale, in acest cadru fiind cuprinse si produsele industriilor agricole si a industriei extractive. Prin industrii agricole se intelege producerea de vinuri, graunte, foi de tutun, fructe, vite etc., iar prin industria extractiva productia de ape minerale, de minereuri etc.
   
La baza colaborarii internationale in domeniul protectiei proprietatii industriale sta Conventia de la Paris din 1883, revizuita de mai multe ori (ultima data la Stockholm in 1967), la care Romania a aderat in 1967.
   
In aceeasi masura in care se pune problema apararii drepturilor celor care detin o proprietate industriala in sensul celor de mai sus, se pune si problema protejarii drepturilor creatorilor de opere literare si artistice. Pentru protectia drepturilor aceastora s-a incheiat Conventia de la Berna din 1886, activitatea definindu-se ca protectia proprietatii intelectuale.
   
Ambele conventii - de la Paris si de la Berna - au dus si la crearea structurilor organizatorice corespunzatoare. In 1967, s-a creat, pentru asigurarea unei colaborari internationale corespunzatoare, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI). Aceasta organizatie urmareste realizarea unei mai bune colaborari intre state in toate domeniile de creatie intelectuala, inclusiv in domeniile de ordin tehnico-stiintific. Astfel, conceptul de proprietate intelectuala dobandeste o sfera mai larga, incluzandu-l si pe cel de proprietate industriala. Romania a ratificat Conventia pentru instituirea OMPI in 1968.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Aspecte ale dreptului de proprietate industriala cu aplicatii in activitatea intreprinderii". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSASPECTEMARKETINGINDUSTRIALAactivitatea intreprinderiidrept de proprietate