Marketing

Incarcat la data: 17 Ianuarie 2012

Autor: butu sorina gina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 96

Tip fisier: zip

Marime fisier: 156529 kb

C A P I T O L U L  1

FUNDAMENTELE ECONOMICO-SOCIALE ALE MARKETINGULUI.

In conditiile economiei de piata orice unitate economica nu poate activa si evolua decat daca se afla intr-un sistem de relatii eficiente cu toti factorii mediului in care actioneaza, in primul rand cu publicul consumator al produselor si serviciilor sale.


 Intreprinderea ofera consumatorilor bunuri si servicii, obtinand din partea acestora, atat recuperarea cheltuielilor, cat si profitul ce ii asigura continuarea si dezvoltarea activitatii.  Efortul permanent pe care trebuie sa-l faca intreprinderea pentru a se incadra corect si eficient in contextul mediului inconjurator  este grija pentru realizarea ofertei si corespunderea ei cu necesitatile consumatorilor, cunoasterea si cercetarea zonelor de piata favorabile pentru a-si asigura dezvoltarea, etc.  Tot acest ansamblu de idei, mijloace si actiuni constituie ceea ce se numeste marketing.


In acest capitol de introducere in studierea domeniului este redata explicarea aparitiei marketingului si definirea conceptului, se prezinta functiile lui, locul pe care-l ocupa marketingul in gandirea si practica economica.
 

1. Originea marketingului.  Etapele extinderii si consacrarii sale
in teoria si practica economica.
 

Marketingul are o istorie relativ scurta, inscriindu-se in spatiul actualului secol.  Teoria data este de origine americana, locul de bastina fiind SUA.  Primele activitati de marketing au fost cunoscute inca din perioada de pana la primul razboi mondial.  Sub influenta progresului tehnic, SUA, atunci era cea mai avansata tara a lumii din punct de vedere economic, atinsese un nivel superior de satisfacere a nevoilor de consum, nivel la care cererea de consum reflecta nu numai posibilitatea de cumparare, ci si dorintele si preferintele populatiei.  Prin urmare, cererea trebuia studiata luandu-se in consideratie noile conditii, in care consumatorii aveau posibilitatea de a alege intre mai multe produse si de al cumpara pe cel preferat.
   

Aceste noi conditii au determinat schimbari in gandirea si practica economica, provocand procesul de aparitie si de dezvoltare a marketingului.  Fata de vechea gandire traditionala – a vinde ceea ce s-a produs – bazata pe conceptia clasica – oferta creeaza cererea; noua gandire de marketing impunea in organizarea si conducerea activitatii unitatilor ideea sa se produca ceea ce se poate vinde.


 Economistii ce au creat noul domeniu, denumindu-l marketing, de rand cu colegii lor mai vechi ce se ocupau de activitatea de productie din uzine si fabrici, au inceput sa studieze si sa inteleaga ce se intampla dupa ce produsul paraseste unitatea producatoare.  Asemenea cercetari devenisera deosebit de importante pentru economia americana, care vizau structura, costurile distributiei, stocurile, transportul etc.


 De altfel, primele cercetari de marketing, publicate in 1913, de Melvin Copeland, se refera la costuri si conditii de activitati in magazine de incaltaminte.  Procesul de aparitie si consacrare a marketingului ca domeniu diferentiat al teoriei si practicii economice a cunoscut mai multe etape.
   
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Marketing". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MARKETINGCONSUMATORIECONOMIE
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...