Piata cu concurenta imperfecta de tip oligopol

Incarcat la data: 11 Iunie 2011

Autor: sandu ana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 197389 kb

Piata cu concurenta imperfecta de tip oligopol
(Gheorghe Oprescu, Microeconomie, Editura Economica, Bucuresti, 2005)

Oligopolul este unul dintre tipurile de piata existente in prezent in economie. Caracteristica principala care defineste o piata de tip oligopol este aceea ca numarul de firme este suficient de mic, astfel incat fiecare dintre ele stie care ii sunt concurentii si. in consecinta, se monitorizeaza reciproc si reactioneaza la masurile luate de alte firme sau chiar numai la presupunerile privind potentialele masuri ale altor firme.

Oligopolul este o forma a concurentei imperfecte care se defineste prin existenta unui mic numar de firme care produc si ofera bunuri similare sau difentiate si, care, datorita ponderilor pe care le detin pe piata, au capacitatea sa influenteze formarea pretului, in vederea maximizarii profiturilor lor. Cu alte cuvinte, oligopolul reprezinta un sistem de piata in care industriile sunt dominate de cateva firme mari, care asigura mai mult de jumatate din productia unui anumit bun.
 

Caracteristicile pietei oligopoliste:
-    gradul ridicat de concentrare economica
-    interdependenta dintre firme
-    preturile relativ stabile
 

Exemple de piete oligopoliste sunt cele din industriile automobileleor, otelului, produselor chimice, inclusiv farmaceutice si petrochimice, masinilor unelte, bauturilor alcoolice etc.
 

Piata de tip oligopol este cea mai raspandita in tarile dezvoltate economic, cu economie de piata. Pe aceste piete firmele oligopoliste sunt obligate sa prevada reactiile celorlalte companii si sa tina seama de ele, dat fiind ca sunt interdependente una de cealalata.
 

Si pe pietele ologopoliste se incearca atingerea preturilor de echilibru. Aceste preturi de echilibru pot fi obtinute in doua situatii total diferite:
-    firmele se inteleg cu privire la dinamica si nivelul preturilor si,in acest caz vorbim de un monopol absolut , sau de un comportament coopereant
-    interesul individual al unei companii este foarte puternic si compania ia decizii proprii privind volumul productiei ofertate si ca atare niivelul preturilor, sau de un comportament necooperenat, respectiv oligopol asimetric.
 

Echilibrul paoate fi relalizat, in conditiile unui oligopol asimetric, prin doua modalitati:
 

1.    prin strategia calitatii - fiecare firma isi stabileste propria cantitate de produse, la nivelul care sa-i maximizeze profitul, pornind de la cunoasterea volumului productiei celorlalti competitori si de la ipoteza ca volumul acestora nu se modifica si lasand apoi ca pretul sa fie stabilit de piata;
2.    prin strategia pretului – firma isi stabileste pretul care sa-i maximizeze profitul, in conditiile in care cunoaste preturile concurenteisi presupune ca ele nu se vor modifica, lasand ca volumul ofertei sale sa fie determinat de piata.
 

Exemple de piete de tip oligopol: industria berii, a cimentului, producatorii de autoturisme, detergentii, energia electrica, gazele naturale, mass-media, racoritoarele, medicamentele, bancile, hypermarketurile, telefonia etc.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Piata cu concurenta imperfecta de tip oligopol". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PIATACONCURENTAoligopol
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan