Presa religioasa in Romania

Incarcat la data: 04 Iunie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 40

Tip fisier: zip

Marime fisier: 77 kb

Omul are o existenta multidimensionala, raportandu-se la existenta nu numai prin rationalitate sau intentionalitate pragmatica, ci si prin simtire si traire contemplativa.

Religia ii ofera omului aceasta sansa de a se proiecta intr-un orizont de valabilitate ce transcende orice realitate factuala. Acest tip de proiectare se numeste experienta religioasa si ii este consubstantiala fiintei umane. Desi, aceasta traire este specifica omului nostru interior, ca sa se contureze si personalizeze plenar, omul simte nevoia sa se exprime in comuniune prin diverse modalitati specifice: gestica religioasa (inchinare, ingenunchere,), rugaciune particulara si comuna, forme si ritualuri cultice, dar in mod deosebit, prin cuvant rostit si scris.
Orice religie cunoscuta, de la geneza sa si pana astazi, a folosit si foloseste cuvantul pentru a comunica si cumineca semenilor notiunile doctrinei, pe care acestia ar trebui sa le urmeze ca parte din revelatia divina, supranaturala, specifica fiecarei religii.

La inceput, cuvantul purtator de mesaje, era folosit in forma sa orala, fapt ce a condus la formarea traditiei orale in cultura religioasa a popoarelor, mai apoi in forma scrisa (pictografica, hieroglifica si alfabetica), ceea ce a determinat, in parte, aparitia si rezistenta in timp a Scripturii.

Cuvantul, ca dar specific si deosebitor acordat speciei umane de catre Creator, este dotat cu o forta demna de a fi luata in seama in relatiile interumane. Forta cuvantului este mult mai mare si mai importanta decat forta fizica sau cea a armelor. in urma unui cuvant bine exprimat, care propaga si argumenteaza imbatabil esenta lucrurilor se inroleaza adepti, se formeaza asociatii de oameni, se creeaza ideologii, se fundamenteaza pacea sau se porneste razboiul, se infaptuieste justitia si se consolideaza morala publica.

Menirea de fond a presei consta tocmai in materializarea fortei cuvantului si a infaptuirii caracterului culturalizator al acestuia. in acest sens, indiferent de domeniul pe care il circumscrie, presa religioasa – trebuie sa-si mentina in permanenta un curs pedagogic si moralizator care sa corespunda preceptelor invataturii lui Hristos.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Presa religioasa in Romania". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSmass mediapresa franceza