Umberto Eco - tratat de semiotica

Incarcat la data: 27 Martie 2011

Autor: balau emilia

Pret: Gratuit

Numar pagini: 88

Tip fisier: zip

Marime fisier: 77 kb

Intr-adevar, proiectul unei discipline care sa studieze ansamblul culturii, dizolvand in semne o imensa varietate de obiecte si evenimente, poate lasa impresia unui „imperialism” semiotic arogant. Cand o disciplina isi defineste propriul obiect ca fiind „orice lucru” si deci isi rezerva dreptul sa defineasca prin categoriile sale intregul univers, riscul este fara indoiala mare.


Obiectia cea mai obisnuita adusa semiologului „imperialist” este: „daca pentru tine chiar si un mar este un semn, desigur ca semiotica se ocupa si de marmelada, dar asa nu merge”. Ceea ce vrea sa demonstreze aceasta carte, revendicandu-se – cu piesele sale de rezistenta si cu titlurile sale de noblete – de la cea mai venerabila traditie filosofica, este faptul ca din punct de vedere semiotic nu exista nici o diferenta intre mar si marmelada de mere, pe de o parte, si expresiile lingvistice de |mar| si |marmelada| pe de alta.


Semiotica are de-a face cu orice lucru care poate fi considerat drept semn. Este semn orice lucru care poate fi considerat drept un substitut semnificant pentru altceva. Acest altceva nu trebuie in mod necesar sa existe, si nici nu trebuie sa subziste de fapt in momentul in care semnul il inlocuieste. in acest sens, semiotica este in principiu disciplina care studiaza tot ceea ce poate fi folosit pentru a minti.


Daca ceva nu poate fi folosit pentru a minti, atunci nu poate fi folosit nici pentru a spune adevarul: de fapt, nu poate fi folosit pentru a spune nimic. Definirea drept „teorie a minciunii” ar putea reprezenta un program satisfacator pentru semiotica generala.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Umberto Eco - tratat de semiotica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: semioticatratatUmberto Eco
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...