Laboratorul de microunde

Incarcat la data: 10 August 2010

Autor: Matei Andreea

Pret: 80 credite

Numar pagini: 44

Tip fisier: zip

Marime fisier: 507 kb

Tehnica microundelor, ca subdomeniu al electronicii, prezinta particularitati atat in ceea ce priveste metodele teoretice, cat si in aparatura si procedeele experimentale utilizate. Din aceasta cauza intr-un laborator de microunde se afla, pe langa aparate electronice de uz general, si aparate si dispozitive cu caracter specific, necesare pentru masurarea semnalelor si retelelor de microunde.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate, pe scurt, cateva dintre caracteristicile aparaturii specifice de microunde. Se presupune ca cititorul poseda cunostinte de baza referitoare la propagarea undelor electromagnetice prin ghiduri de unda uniforme.
1. Linia de masura
Linia de masura este un dispozitiv utilizat frecvent in microunde, atat la masurarea semnalelor (ex.: lungime de unda) cat si la masurarea retelelor (coeficient de reflexie, etc.).
Din punct de vedere constructiv, linia de masura este o portiune de ghid uniform prevazut cu o fanta longitudinala in care se introduce o sonda.

Sonda este in majoritatea cazurilor o simpla tija metalica introdusa partial in ghid, perpendicular pe directia de propagare. in acest tip de sonda se induce o tensiune proportionala cu intensitatea campului electric transversal din locul respectiv (sonda “E”). Constanta de proportionalitate poate fi modificata prin schimbarea adancimii de patrundere (de intrare) a sondei in ghid.

Cuplajul sondei cu linia de masura trebuie sa fie cat mai slab cu putinta, astfel incat prezenta sondei sa nu influenteze fenomenele din ghid. Sensibilitatea liniei este insa limitata de sensibilitatea aparatului indicator sau de nivelul zgomotului. Existenta unui anumit zgomot, inerent in orice instalatie de masura poate sa conduca la erori de masura importante daca nivelul semnalului util este insuficient. in consecinta, cuplajul se va regla experimental, in functie de sensibilitatea detectorului si a aparatelor de masura.
Semnalul de frecventa foarte inalta cules de sonda este aplicat unei diode detectoare direct sau prin intermediul unui rezonator de cuplaj.

Sonda, sistemul de cuplaj si detectorul sunt amplasate impreuna pe un dispozitiv mobil, ale carui deplasari in lungul liniei pot fi urmarite cu un vernier. Linia de masura prezinta, ca orice linie de transmisiune reala, o anumita constanta de atenuare, nenula. Pierderile liniei sunt determinate de pierderile in peretii metalici imperfect conductori ca si de radiatia liniei prin fanta de masura (care nu poate avea latime zero). Totusi, deoarece lungimea liniei de masura este mica, aceste pierderi pot fi neglijate de regula; in consecinta, linia de masura poate fi considerata o linie fara pierderi.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Laboratorul de microunde". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MATERIALEMICROUNDEcurs electronica
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...