Biochimia salivei

Incarcat la data: 23 Februarie 2011

Autor: mihai petrenco

Pret: 80 credite

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 73 kb

Saliva reprezinta produsul rezultat din secretia celor trei tipuri de glande mari aflate in cavitatea bucala (parotida, submandibulara, sublinguala) precum si din secretia multor glande mici care se gasesc in mucoasa bucala. Contributia celor trei glande mari la formarea salivei este inegala. Intr-adevar, saliva totala cuprinde 70 %  saliva submaxilara; 25% parotidina si 5% sublinguala.


Compozitia chimica  a salivei

Saliva contine cca 99,5 %  apa, ceea ce face  sa fie  considerata drept cel mai apos produs de secretie al organismului.Aproximativ 0,5 % din saliva reprezinta substanta uscata. Proportia acesteia variaza  in functie de natura alimentelor.Din substanta uscata , cca 1/3 este de natura anorganica iar restul (2/3) este constituita din substante organice.

Compusii Anorganici

Cei mai importanti componente anorganici  ai salivei sunt anionii si cationii din constitutia sarurilor aflate in mod obisnuit in saliva.

Potasiul se afla in saliva in concentratii mult mai mare decit in serul sangui.
In schimb sodiu se afla in concentratii mai mici decit in ser.
Calciul din saliva are o concentrarie intremediara celor pe care le prezinta in singele venos si cel arterial.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Biochimia salivei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CHIMIEBIOCHIMIE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...