Curs Pancreatita cronica

Incarcat la data: 26 Martie 2010

Autor: marian

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18 kb

Pancreatita cronica este un proces inflamator progresiv al pancreasului care produce lezarea ireversibila a acestuia cu pierderea definitiva a functiilor exocrine si endocrine si care se  manifesta clinic, in principal, prin durere.

EPIDEMIOLOGIE
-    Prevalenta este cuprinsa intre 0.04 – 5%, cu variatii geografice, aflata in crestere in ultimii ani.
-    Raportul barbati / femei este in favoarea barbatilor.
-    Varsta medie la care debuteaza boala tinde sa scada.
-    Explicatia modificarilor in epidemiologia bolii se datoreaza in principal modificarii consumului de alcool in tarile vestice in ultimii 40 de ani: cresterea cantitatii consumate in general, in special la femei si la tineri.

ETIOLOGIE
-    Alcoolismul cronic este cauza majora a pancreatitei cronice (70-90% din cazuri).
-    Pancreatita cronica etanolica apare dupa 10-15 ani de abuz etanolic, este mai frecventa la barbati iar varsta medie de debut este 35-40 ani. Tipul bauturilor alcoolice si modul de consum (paroxismic sau continuu) nu are nici o influenta asupra riscului de a dezvolta boala.

ETIOLOGIE
Alte cauze:
-    Cauze metabolice sunt : - hipercalcemie;  - hiperlipemie; -insuficienta renala.
-    Cauze congenitale (pancreas divisum)
-    Factori obstructivi: - leziuni dupa pancreatita acuta severa- carcinom, chistadenom; - stenoza sfincterului Oddi.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Pancreatita cronica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSasigurari de sanatatepancreatita cronica