Curs Puericultura - perioadele copilariei si caracteristicile lor generale

Incarcat la data: 22 Octombrie 2010

Autor: CARMEN DIANA

Pret: 100 credite

Numar pagini: 67

Tip fisier: zip

Marime fisier: 115 kb

Puericultura = cresterea copilului (puer = copil; cultura = crestere); Puericultura ne invata cum putem asigura cresterea si dezvoltarea normala somatica si psihica a copilului in vederea mentinerii starii de sanatate a populatiei.


Puericultura reprezinta latura profilactica a pediatriei; ea ne invata fiziologia copilului normal, particularitatile metabolismului la diverse varste, mecanismul cresterii, nutritia si alimentatia.


Viata copilului incepe odata cu fecundatia ovulului care are loc intre a 12-a si a 14-a zi a ciclului menstrual.


Viata prenatala (intrauterina) cuprinde 3 perioade:


1)perioada embrionara – 3 luni – organogeneza rapida; se subdivide in 2 perioade:


a)blastogeneza – 2 saptamani;


b)embriogeneza – de la 2 saptamani la 12 saptamani.


2)perioada fetala precoce (trim. II de sarcina) – se desavarseste organogeneza;


3)perioada fetala tardiva (trim. III de sarcina) – perfectionarea maturizarii histologice si biochimice a fatului.


Perioada post-natala “copilaria post-natala” cuprinde:1)Prima copilarie – de la nastere pana la 3 ani (se termina dentitia de lapte) care se imparte in:


a)perioada de nou-nascut – corespunde primelor 28 zile de viata si are cateva particularitati:


crestere rapida staturo-ponderala; existenta unor fenomene caracteristice: scaderea fiziologica in greutate, icterul fiziologic, criza genitala, febra de sete, infarctele uratice, albuminuria fiziologica, meconiul; slaba dezvoltare a scoartei cerebrale si deci si a functiilor de relatie cu predominenta centrilor subcorticali; importanta imunitatii transmisa transplacentar; deficienta functiilor de bariera a pielii si mucoaselor; tendinta infectiilor de a imbraca aspect septicemic; patologia dominata de malformatii congeniatle si afectiuni legate de actul nasterii (traumatisme, infectii).


b)perioada de sugar (28 zile – 1 an) cu urmatoarele particularitati: cresterea staturo-ponderala continua in ritm rapid; dezvoltarea treptata a functiilor de relatie; dezvoltarea functiei locomotorii care largeste sfera de cunoastere a copilului; aparitia primului sistem de semnalizare; aparitia dentitiei si dezvoltarea functiei digestive care permit diversificarea alimentatiei; dezvoltarea imunitatii active proprii cu reducerea rolului imunitatii transplacentare; patologia dominata de boli ale aparatului respirator, digestiv, ale urechii medii.


c)perioada de copil mic (anteprescolar) 1-3 ani: incetinirea ritmului de crestere; modificarea proportiilor dintre cap, trunchi si membre; completarea primei dentitii; desavarsirea functiei motorii; formarea reflexelor conditionate - cuvantul capata valoarea unui nou sistem de semnalizareTextul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Puericultura - perioadele copilariei si caracteristicile lor generale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CRESTERECopilcurs medicinapuericultura