Medicina interna

Incarcat la data: 26 Noiembrie 2011

Autor: Laura Moscalu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 507

Tip fisier: zip

Marime fisier: 2622065 kb

ROLUL SI POZITIA CADRELOR MEDII


Dezvoltarea fortelor de productie in conditiile revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, introducerea in practica curenta a unor instalatii, aparatura si instrumentar de inalta tehnicitate, extinderea automatizarii si complexarea proceselor tehnologice, cerintele conducerii si organizarii stiintifice a muncii impun in mod obiectiv cresterea continua a nivelului de pregatire, de formare si informare a tuturor cadrelor.Dar nu poate fi constructor al societatii noastre si nici beneficiar al efortului colectiv decat ce! care imbina armonios setea de cunoastere cu receptivitatea pentru nou si valentele morale; intr-un cuvant, stiinta cu constiinta.


In acest spririt trebuie intelese rolul si pozitia cadrelor medii. Cadre cu tehnicitate ridicata, situate pe cea mai inalta treapta de pregatire a personalului sanitar, acestea au menirea sa umple golul dintre examenul medical propriu-zis si ingrijirea bolnavului, inteleasa in toata complexitatea sa.


Este cunoscut faptul ca examenul medical - actul prestat de medic - nu epuizeaza imensul volum de practici si actiuni care constituie ingrijirea bolnavului. "Medicul trece, asistenta ramane. Medicul prescrie, asistenta executa" - iata de ce indeplinirea obligatiilor care-i revin, la un nivel superior de intelegere si interpretare, ca urmare a pregatirii sale de baza si tehnico-profesionale, constituie aportul remarcabil al asistentei medicale.


Pregatirea de baza a asistentelor medicale, nivelul lor ridicat de cultura generala le permit, pe de o parte, insusirea mai profunda si mai rapida a unor cunostinte si practici de specialitate si mai multa receptivitate fata de stiinta si fata de nou, iar pe de alta parte, un orizont mai larg, o orientare mai rapida la patul bolnavului. Asistenta medicala, a carei sarcina de baza este asigurarea conditiilor optime de ingrijire a bolnavilor, are atributii: de ingrijire medicala propriu-zisa, igienico-sanitare, organizatorice, educative si gospodaresti.


Locul sau de munca poate fi spitalul, policlinica sau circumscriptia medico-sanitara. Este lesne de inteles ca, pentru a-si duce activitatea in bune conditii, trebuie sa cunoasca bine institutia in care lucreaza, sub toate raporturile: structura, organizare etc. in cadru! policlinicii sau al circumscriptiei medicale, asistenta medicala are sarcina de a aplica toate cunostintele dobandite in anii de studiu pentru ingrijirea bolnavilor ambulatori, de a executa toate tehnicile si actele medicale care se pot efectua ambulatoriu in unitatea sanitara respectiva sau la
domiciliul bolnavului, de a contribui la actiunile de depistare a bolilor, la actiunile profilactice si de educatie sanitara, pe scurt, de a contribui cu toate posibilitatile saie la vindecarea bolnavilor, la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.


Aportul sau evine mai important daca-si insuseste cunostintele si tehnicile care sunt de competenta sa din domeniul transfuziei, terapiei intensive, electrocardiografie!, oftaimologiei, otorinoloringologiei etc. Spitalul ramane insa locul unde toate valentele asistentelor medicale pot fi valorificate pe deplin si unde aportul si rolul lor sunt de neinlo-cuit. Aici sunt permanent in serviciul bolnavului - de la internarea acestuia si pana la externare.


Ele asigura toate ingrijirile prescrise, participa la examinarea bolnavului, la supravegherea lui, preleveaza produsele biologice si patologice, pregatesc bolnavii pentru examinarile radiologice, endoscopice, asigura tratamentul, pastreaza si intretin mobilierul, vesela, aparatura, instrumentarul etc., conferind totodata bolnavilor cele mai bune conditii de igiena si de confort.

Avand obligatia de a supraveghea bolnavii si de a urmari toate complicatiile si accidentele afectiunilor si tratamentelor aplicate, trebuie sa le stie bine si sa le recunoasca la nevoie. Iata de ce trebuie sa aiba temeinice cunostinte de patologie si terapie, sa cunoasca semnele si simptomele bolilor, contraindicatiile si incom-patibilitatile medicamentelor. Daca asistenta nu are rolul de a recomanda tratamente, in schimb are obligatia sa semnaleze toate modificarile aparute in starea bolnavului.


Asistenta medicala trebuie sa-si cunoasca bine atributiile, sa-si indeplineasca obligatiile planificat si organizat, pentru ca timpul de munca sa fie pe deplin folosit. Organizarea rationala a muncii sale asigura un randament mai mare, o economie de forte, de timp si de materiale. Exista, totusi, un sector de activitate in care factorul timp nu are importanta: linistirea bolnavului.


Atentia acordata de catre asistenta este foarte importanta, daca ne gandim ca patul constituie universul restrans al bolnavului, timp de zile si, uneori, saptamani. Bolnavul care solicita asistenta medicala isi incredinteaza sanatatea, si uneori viata, in mainile celor care il ingrijesc.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Medicina interna". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDICINACADREmedicina interna
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...