Metodologia cercetarii stiintifice

Incarcat la data: 17 Aprilie 2010

Autor: Vladu Daciana

Pret: 80 credite

Numar pagini: 77

Tip fisier: zip

Marime fisier: 705 kb

5 (1 review)

In sinteza, cercetarea stiintifica este inseparabila de cunoasterea stiintifica. In ceea ce caracterizeaza stiinta si cercetarea se regaseste un anumit „model de gandire" care depaseste etapa simplei „observatii pasive". Gandirea stiintifica „intreaba" sau „pune intrebari" si da „raspunsuri" dupa anumite reguli metodice, fixandu-si punctul de vedere asupra unui anumit „proiect” care devine astfel, o „tematica de cercetare".

In felul acesta se face trecerea de la „observatia pasiva" la „enuntul epistemic” care-si are originea in dialectica. Datele rezultate din cercetarea stiintifica sunt structurate treptat, in domenii de cunoastere specializata diferential si ordonate logic, sintetizand o anumita categorie de „proiecte" sau „tematici" care au o sursa comuna, caractere inrudite si exprima adevaruri universal valabile in interiorul cunoasterii stiintifice. Rezulta ca domeniul de cunoastere stiintifica trebuie inceput prin „ordonarea proiectelor” si prin „clasificarea” acestora.

 „Cunoasterea” si „descoperirea” au pus astfel, bazele activitatii de cercetare stiintifica si pe cele ale viitoarelor domenii stiintifice. Exista   „etape” ce construiesc printr-o evolutie, istoria cunoasterii si a cercetarii stiintifice: etapa sentimentala, care a produs credinta ; etapa rationala, care a produs filosofia, si etapa experimentala, care a produs stiinta propriu-zisa.

Descoperirile si perspectivele in cunoastere ce au creat „noi modele de gandire si noi directii de actiune practica”.
in sinteza, cercetarea stiintifica este inseparabila de cunoasterea stiintifica.
in ceea ce caracterizeaza stiinta si cercetarea se regaseste un anumit „model de gandire" care depaseste etapa simplei „observatii pasive". Gandirea stiintifica „intreaba" sau „pune intrebari" si da „raspunsuri" dupa anumite reguli metodice, fixandu-si punctul de vedere asupra unui anumit „proiect” care devine astfel, o „tematica de cercetare". In felul acesta se face trecerea de la „observatia pasiva" la „enuntul epistemic” care-si are originea in dialectica.

Datele rezultate din cercetarea stiintifica sunt structurate treptat, in domenii de cunoastere specializata diferential si ordonate logic, sintetizand o anumita categorie de „proiecte" sau „tematici" care au o sursa comuna, caractere inrudite si exprima adevaruri universal valabile in interiorul cunoasterii stiintifice. Rezulta ca domeniul de cunoastere stiintifica trebuie inceput prin „ordonarea proiectelor” si prin „clasificarea” acestora.
 „Cunoasterea” si „descoperirea” au pus astfel, bazele activitatii de cercetare stiintifica si pe cele ale viitoarelor domenii stiintifice. Exista   „etape” ce construiesc printr-o evolutie, istoria cunoasterii si a cercetarii stiintifice: etapa sentimentala, care a produs credinta ; etapa rationala, care a produs filosofia, si etapa experimentala, care a produs stiinta propriu-zisa. Descoperirile si perspectivele in cunoastere ce au creat „noi modele de gandire si noi directii de actiune practica”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metodologia cercetarii stiintifice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMETODOLOGIEasigurari de sanatatecercetari de marketing
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook