Neurochirurgie - curs pentru studenti

Incarcat la data: 14 Septembrie 2010

Autor: leti sefta

Pret: 100 credite

Numar pagini: 209

Tip fisier: zip

Marime fisier: 11649 kb

Prezentul curs este o lucrare adresata in primul rand studentilor, in a caror formare prefesionala generala, notiunile de neurochirurgie  au o importanta deosebita. Departe de a fi un tratat atotcuprinzator, in cele ce urmeaza ne-am axat pe acele tipuri de patologie care sunt mai frecvent intalnite in practica medicala.

Sunt prezentate in mod succint datele esentiale necesare pentru identificarea bolii precum si masurile terapeutice generale pentru o atitudine terapeutica cat mai corecta. Speram ca lecturand acest curs, studentii vor descoperi, pe langa notiunilele epidemiologice, clinice, imagistice si terapeutice ale catorva din afectiunile neurochirurgicale, si placerea de a aprofunda un domeniu medical deosebit de interesant, aflat in permanent progres pe plan mondial - Neurochirurgia.

Neurochirurgia este disciplina care se ocupa de tratamentul chirurgical al bolilor sistemului nervos. Deosebita fragilitate a sistemului nervos precum si inalta diferentiere functionala necesita o expunere chirurgicala foarte precisa si o manipulare extrem de delicata a tesutului nervos in timpul actului chirurgical, alaturi de o gandire chirurgicala si neurologica judicioasa, bazate pe o foarte buna cunoastere a anatomiei si patologiei sistemului nervos.

Toate acestea au dus la o permanenta dezvoltare a mijloacelor de investigatie in paralel cu dezvoltarea tehnicilor neurochirurgicale, fapt ce a largit in permanenta aria patologiei abordabile neurochirurgical.
Raspunsul sistemului nervos la actul chirurgical este in general acelasi cu ale altor parti ale organismului, astfel ca neurochirurgul trebuie sa se supuna acelorasi principii de baza ale chirurgiei: manipularea atenta a tesutului, respectarea vascularizatiei cu minime leziuni de necroza, eliminarea spatiilor moarte, evitarea hemoragiilor postoperatorii printr-o hemostaza riguroasa.

Progresele realizate in ultimii ani in domeniul investigatiilor de specialitate au adus numeroase clarificari in stabilirea diagnosticului, insa ele nu pot inlocui o anamneza si o examinare clinica atenta.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Neurochirurgie - curs pentru studenti". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: STUDENTIcurs medicinadisciplina stiintifica