Particularitatile morfologice si de structura ale dintilor temporari

Incarcat la data: 10 Iulie 2010

Autor: Ana Violeta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 79

Tip fisier: zip

Marime fisier: 7162 kb

Partile dure ale aparatului dento - maxilar sunt reprezentate de trei compartimente, si nume: baza maxilarelor, osul alveolar si dintii, fiecare cu origini diferite atat pe scara filogenetica cat si ontogenetica. Dintii, element foarte conservator, sunt supusi unui model genetic foarte strict sub aspectul formei, dimensiunii, pozitiei, car si sub cel al eruptiei. La om exista doua serii de dinti, si anume dintii temporari si dintii permanenti.
   
Dintele uman are o origine dubla, ectomezodermala, iar dezvoltarea fiecarui organ dentar parcurge schematic trei perioade distincte:
        1) cresterea proliferativa
        2) calcifierea
        3) eruptia dentara.
   
Aceste etape se desfasoara in perioade de timp diferite pentru fiecare din cele doua categorii de dinti. Dezvoltarea dintilor, inclusiv eruptia lor, are loc intr-o perioada extrem de lunga, incepand din cea de-a sasea saptamana de viata intrauterina si terminandu-se la 12 ani, aceasta fara molarul de minte.

1.1. PERIOADA DE CRESTERE PROLIFERATIVa SAU DE CRESTERE SI DEZVOLTARE

Aceasta perioada este formata din trei etape diferite, si anume:
        - proliferarea
        - histodiferentierea
        - morfodiferentierea sau apozitia matricelor organice.
a) Etapa de proliferare se caracterizeaza prin multiplicare celulara rapida si inegala. Ea incepe in cea de-a sasea saptamana de viata intrauterina, prin proliferarea stratului bazal stomodeumului in mezenchimul subadiacent al primului arc branhial si duce la formarea lamei dentare, in forma de potcoava, cate una pentru fiecare maxilar.
   
Celulele de la marginea inferioara a lamei dentare, prin multiplicare rapida si inegala, vor duce la formarea a 20 de digitatii - 10 superioare si 10 inferioare - ce constituie mugurii dintilor temporari.
   
Cam in aceeasi perioada, prin proliferare rapida, se formeaza lamele dentare secundare din care vor lua nastere mugurii dintilor permanenti.

In cea de-a 16-a saptamana de viata intrauterina, dintr-o prelungire distala a lamei dentare, se formeaza mugurele primului molar permanent, iar la 4 luni dupa nastere, extremitatea distala a lamei dentare se ingroasa, formand mugurii molarilor secunzi si numai la 5 ani, prin acelasi mecanism, se formeaza si mugurii molarilor de minte.

In perioada de proliferare se stabileste numarul dintilor, iar actiunea unor factori etiologici foarte variati poate produce tulburari extrem de grave in dezvoltarea acestora. in general se remarca doua tendinte contrarii, si anume reducerea unui numar variat de dinti sau, dimpotriva, aparitia unui numar suplimentar de muguri dentari.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Particularitatile morfologice si de structura ale dintilor temporari". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DINTIcurs medicinaParticularitati