Curs marfuri alimentare si siguranta consumatorului

Incarcat la data: 26 Iunie 2010

Autor: TURCU RALUCA

Pret: 100 credite

Numar pagini: 121

Tip fisier: zip

Marime fisier: 83 kb

Acest capitol prezinta caracteristicile generale ale alimentatiei, cu problemele ei actuale si introduce conceptul de alimentatie rationala. Sunt enumerate tipurile de substante care se gasesc in alimente si care ii confera acestuia functiile pe care le indeplineste in procesul de alimentatie. In final sunt prezentate bazele stiintifice de determinare a ratiei alimentare zilnice.

Omul a fost preocupat din cele mai vechi timpuri de asigurarea hranei zilnice care sa-i permita supravietuirea, activitatea cotidiana si perpetuarea speciei. Pe masura ce a fost constient de multiplele nevoi pe care le are organismul omul a cautat sa-si imbunatateasca si sa-si diversifice alimentatia apeland la resursele naturale animale si vegetale. Alimentatia reprezinta procesul prin care sunt introduse in organism substantele de care acesta are nevoie in vederea cresterii, dezvoltarii, desfasurarii proceselor vitale si furnizarii de energie.

Alimentatia a evoluat odata cu dezvoltarea generala a societatii, pe masura ce au aparut mijloace noi de prelucrare a materiilor prime naturale existente. Astfel, s-a trecut de la alimentatia predominant vegetala la cea bazata pe alimente de natura animala, ajungandu-se in prezent la o alimentatie complexa in care se incearca gasirea echilibrului care sa asigure organismului toate elementele de care are nevoie.

Alimentatia omului contemporan trebuie sa tina cont de conditiile in care se desfasoara activitatea zilnica; stresul, lipsa de activitate fizica, faptul ca munca intelectuala are o pondere din ce in ce mai mare conduc la un consum ridicat de produse stimulente (cafea, ceai, bauturi alcoolice) si de alimente gata preparate, cu un continut mare de aditivi chimici.

Fiind constienti de aceste aspecte negative ale alimentatiei actuale se impune o educatie inca din copilarie in vederea adoptarii si promovarii unei alimentatii rationale. Prin alimentatie rationala se intelege introducerea in organism a unor alimente cu un continut complet si echilibrat de substante nutritive, vitamine si saruri minerale. O alimentatie rationala nu este greu de realizat avand in vedere oferta extraordinara cu care se prezinta piata produselor alimentare. Acestea sunt capabile sa satisfaca cele mai diverse gusturi, asigurand in acelasi timp si alimentatia rationala spre care trebuie sa tindem.

1.1. Compozitia complexa a alimentelor
Din analiza chimica a materiei vii si a organismului uman se constata ca, din totalul elementelor chimice cunoscute, numai circa 40 intra in structurile vii. Din acestea carbonul, oxigenul, hidrogenul si azotul reprezinta aproximativ 99,4 %, fiind elemente structurale de baza, indispensabile, iar fosforul, sulful, sodiul, potasiul, fierul, calciul, magneziul, etc. au o pondere de 0,6 % si au fost numite elemente minerale.

CUPRINS
Pag.
CAP. 1 Alimentatia si alimentele 5
1.1. Compozitia complexa a alimentelor 5
1.2. Functiile produsului alimentar 6
1.2.1. functia nutritiva 6
1.2.2. functia plastica 7
1.2.3. functia energetica 7
1.2.4. functia catalitica 7
1.2.5. functia de protectie si sanogeneza 7
1.2.6. functia terapeutica 8
1.2.7. functia psihosenzoriala si estetica 8
1.3. Alimentatia rationala 9
1.3.1. Ratia alimentara 9
CAP. 2 Substante nutritive din compozitia alimentelor 11
2.1. Substante nutritive prezente in cantitati mari 11
2.1.1. proteine 11
2.1.2. lipidele (grasimile) 13
2.1.3. glucidele (zaharurile) 15
2.2. Substante nutritive prezente in cantitati mici sau foarte mici 16
2.2.1. vitaminele 16
2.2.2. elementele minerale 21
CAP. 3. Cerealele si produsele din cereale 26
3.1. Generalitati. Structura bobului de cereale 26
3.2. Produsele din cereale 26
3.2.1. faina de grau 27
3.2.2. produsele de panificatie 27
3.2.3. pastele fainoase 28
CAP. 4 Legumele si fructele 30
4.1. Clasificarea si valoarea nutritiva a legumelor si fructelor proaspete 30
4.1.1. clasificarea legumelor si fructelor 30
4.1.2. valoarea nutritiva a legumelor si fructelor 31
4.2. Produse de legume si fructe 33
4.2.1. conserve din legume si fructe 33
4.3. Leguminoasele uscate 34
4.3.1. valoarea nutritiva a leguminoaselor uscate 34
4.3.2. derivate proteice din leguminoase uscate 35
CAP. 5 Laptele si produsele lactate 36
5.1. Compozitia chimica si valoarea nutritiva a laptelui 36
5.2. Produsele lactate dietetice (acide) 37
5.2.1. valoarea dietetica 38
5.2.2. valoarea nutritiva 38
5.3. Smantana 38
5.3.1. caracteristici de calitate si defectele smantanii 39
5.3.2. falsificarea smantanii 39
5.4. Untul 40
5.4.1. caracteristici de calitate ale untului 40
5.4.2. defectele untului 41
5.5. Branzeturile 42
4
5.5.1. valoarea nutritiva a branzeturilor 42
5.5.2. clasificarea branzeturilor 43
5.5.3. reprezentanti ai branzeturilor 44
5.6. Conserve din lapte 46
5.6.1. laptele concentrat cu zahar 46
5.6.2. laptele praf 46
CAP. 6. Carnea si produsele din carne 48
6.1. Valoarea nutritiva si clasificarea carnii 48
6.1.1. valoarea nutritiva 48
6.1.2. clasificarea carnii 49
6.2. Produsele din carne 50
6.2.1. preparatele din carne 52
6.2.2. conservele si semiconservele din carne 52
6.3. Carnea de vanat 53
CAP. 7. Pestele si produsele din peste 55
7.1. Valoarea nutritiva si clasificarea carnii de peste 55
7.1.1. valoarea nutritiva 55
7.1.2. clasificarea pestelui 56
7.2. Semiconserve din peste 56
7.3. Conserve din peste 57
7.4. Icrele 60
CAP. 8. Ouale 62
8.1. Valoarea nutritiva 62
8.2. Structura oului. Prezentarea comerciala 63
8.3. Verificarea gradului de prospetime 64
8.3.1. metode de verificare fara spargerea oului 64
8.3.2. metode de verificare cu spargerea oului 64
8.4. Contaminarea oualor 65
CAP. 9. Bauturile alcoolice 66
9.1. Alcoolul etilic 66
9.2. Rachiurile naturale 67
9.3. Rachiurile industriale 68
9.3.1. rachiuri industriale simple 68
9.3.2. rachiuri industriale colorate, aromate si neindulcite 68
9.3.3. rachiuri industriale colorate, aromate si indulcite 68
9.4. Vinul 69
9.4.1. compozitia chimica si valoarea alimentara a vinului 69
9.4.2. clasificarea si caracterizarea principalelor sortimente de vinuri 70
9.4.3. aprecierea calitatii vinurilor 71
9.5. Berea 72
9.5.1. materii prime pentru fabricarea berii 72
9.5.2. sortimentul si caracteristicile berii 72
CAP. 10. SECURITATEA CONSUMATORULUI DE ALIMENTE 74
10.1. Tipuri de riscuri asociate alimentelor 74
10.2. Metoda HACCP 76
LUCRaRI DE LABORATOR 79
TEST DE VERIFICARE FINALa 94
BIBLIOGRAFIE 98
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs marfuri alimentare si siguranta consumatorului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMERCEOLOGIEconsumatormarfuri alimentare
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...