Curs Microbiologia oualor si a produselor din oua

Incarcat la data: 18 Ianuarie 2010

Autor: Andra

Pret: 50 credite

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12 kb

5 (1 review)

Oul contine substante nutritive favorabile dezvoltarii microorganismelor, dar si o serie de mijloace de natura fizica (coaja, membrane cochiliere) si de natura chimica (albusul – acesta protejeaza impotriva atacului microorganismelor). Coaja este o bariera macanica ce prezinta pori. Pe masura ce ouale se invechesc, cuticula de la suprafata cojii se deterioreaza, ca urmare a manipularilor si frecarilor.

Membranele cochiliere (foita parietala si foita viscerala) sunt formate dintr-o retea de fibre de keratina. Din aceasta cauza se considera ca ele au un rol de filtru pentru microbi. De asemenea, contin lizozima, aceasta avand activitate antimicrobiana.

Albusul, datorita reactiei alcaline si proprietatilor microbiologice ale proteinelor, reprezinta un mediu nefavorabil pentru dezvoltarea microorganismelor. Reactia alcalina a albusului creste cu o rata dependenta de temperatura l avaloarea maxima de 9,7 dupa 3 zile la temperatura de 3 grade C, iar la 21 de zile, pH-ul este egal cu 9,4, aceasta fiind considerata si limita maxima de conservabilitate a oualor.

IV. b) Contaminarea oualor
   
Contaminarea oualor se poate realiza  in doua momente: in organismul pasarii (contaminare primara) si dupa ouat (contaminare secundara).
   
In mod obisnuit, continutul oualor proastpete este steril. Oviductul pasarilor contine agenti antimicrobieni ce impiedica contaminarea oualor. In timpul ouatului, oviductul prolabeaza peste colaca, astfel evitandu-se contaminarea oului cu bacterii din cloaca.
   
Cele mai frecvente contaminari sunt contaminarile extravitale secundare. Acestea se realizeaza cand ouale sunt depuse in cuibare murdare si mai ales sunt  depozitate,pastrate in conditii necorespunzatoare de temperatura si umiditate. Coaja oului prezinta numerosi pori care permit patrunderea microorganismelor in interiorul oului. Aceasta microflora ce contamineaza suprafata oualor este formata din reprezentantii urmatoarelor genuri: Stafilococus, Streptococous, bacillus, pseudomonas, Alcaligenes, E. coli, enterobacter, aeromonas.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Microbiologia oualor si a produselor din oua". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSAgronomieproduse traditionale
Comentarii

HA E O PORCCARIE

NU MI-A PLACUT NIMIKA

Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandale casual dama ECCO Touch Plateau (Negre) Sandalele ECCO Touch Plateau sunt confectionate din piele moale cu detalii metalice(tinte). Sunt...