Cursuri Merceologie

Bazele merceologiei

Satisfacerea nevoilor de consum ale populatiei intr-o societate civilizata, presupune existenta unui sortiment variat de produse.   Aceasta satisfacere este mult usurata in conditiile economiei de piata, la baza careia se afla proprietatea...

Numar pagini: 152  |  Marime fisier: 924952 kb

Curs Ingineria calitatii

Cuvantul "calitate" isi are originea in latinescul "qualis", care se traduce prin "fel de-a fi". Cateva dintre principalele sensuri ale notiunii sunt urmatoarele: aptitudinea pentru utilizare (J. Juran); conformitatea...

Numar pagini: 30  |  Marime fisier: 499 kb

Tipuri de bere si reguli de degustare

Berea poate fi definita astfel: o bautura racoritoare, spumanta, putin alcoolizata, de culoare blonda pana la bruna, cu aroma de hamei, gust amarui, preparata din malt de orz, hamei si apa sau o bautura care rezulta din obtinerea unui extract...

Numar pagini: 5  |  Marime fisier: 15 kb

Sistemul codificarii cu bare

Codificarea reprezinta operatiunea de transpunere in cod a elementelor definitorii ale unor obiecte, servicii sau fenomene. Principalul obiectiv al codificarii este identificarea rapida si precisa a elementelor unei multimi; daca se preiau si...

Numar pagini: 15  |  Marime fisier: 41 kb

Curs marfuri alimentare si siguranta consumatorului

Acest capitol prezinta caracteristicile generale ale alimentatiei, cu problemele ei actuale si introduce conceptul de alimentatie rationala. Sunt enumerate tipurile de substante care se gasesc in alimente si care ii confera acestuia functiile pe...

Numar pagini: 121  |  Marime fisier: 83 kb

Lapte si produse lactate

Obtinute prin fermentatie acido-lactica (introducerea in lapte a unor microorganisme specifice) Caracteristici: - sunt mai bine tolerate de organism decat laptele (deoarece fermentii transforma lactoza in acid lactic) - creste aciditatea ca...

Numar pagini: 18  |  Marime fisier: 171 kb

Pestele si Laptele

Carnea de peste a reprezentat un aliment important pentru om inca din cele mai vechi timpuri datorita calitatilor nutritive, dietetice si gustative pe care le poseda. Culoarea sa alba sau alb-roz a determinat includerea carnii de peste in grupa...

Numar pagini: 6  |  Marime fisier: 14 kb

Merceologia produselor alimentare

Merceologia, ca stiinta a marfurilor studiaza aspectele economice, tehnice, sociale si ecologice pe care le implica producerea, comercializarea si utilizarea marfurilor. Cercetarea produselor este sistemica adica permite cunoasetrea tuturor...

Numar pagini: 49  |  Marime fisier: 95 kb

Caracteristici de calitate ale produselor zaharoase

”Conform unei legende aztece, zeul Quetzalcoatl a oferit arborele de cacao umanitatii. Acesta era zeul aerului, luminii si vietii. Quetzalcoatl era cel care avea grija de arborii de cacao din Gradina Paradisului. intr-o buna zi, zeul a...

Numar pagini: 7  |  Marime fisier: 18 kb

Concepte de baza in studiul marfurilor

Capitolul dedicat conceptelor de baza in studiul marfurilor contine informatii referitoare la cele mai importante dintre categoriile cu care se opereaza in domeniul merceologic, indeosebi in demersurile care urmaresc evidentierea calitatii...

Numar pagini: 10  |  Marime fisier: 36 kb

Marfuri din sticla

Sticla este un material solid, amorf, casant, izotrop, avand o stralucire caracteristica, care se obtine prin topirea impreuna a unor substante chimice anorganice, in principal bioxid de siliciu si oxizi metalici si care, prin racire, se...

Numar pagini: 17  |  Marime fisier: 55 kb

Curs Ceramica

5.1.1  Compozitia chimica Ceramica are o structura policristalina fiind alcatuita din particule cu diametre de ordinul micrometrilor sau milimetrilor, unite intre ele ca urmare a fenomenelor fizico-chimice ce au loc in procesul de ardere. Din...

Numar pagini: 18  |  Marime fisier: 60 kb

Curs Cristalografie

Un loc important in caracterizarea cristalografica a unui cristal il ocupa grupurile cristalografice – grupurile punctuale, in cazul figurilor finite (formele exterioare ale cristalelor) si grupurile spatiale, in cazul figurilor infinite...

Numar pagini: 22  |  Marime fisier: 1168 kb

Curs Microbiologia oualor si a produselor din oua

Oul contine substante nutritive favorabile dezvoltarii microorganismelor, dar si o serie de mijloace de natura fizica (coaja, membrane cochiliere) si de natura chimica (albusul – acesta protejeaza impotriva atacului microorganismelor). Coaja...

Numar pagini: 2  |  Marime fisier: 12 kb

Curs Microbiologia conservelor si a semiconservelor

Semiconservele de carne sunt produse alimentare inchise in recipienti ermetici, care au fost supuse unuia sau mai multor procedee de conservare-tratament termic(pasteurizare), la temp de 70 grade C, in centrul geometric, timp de 10-30 min –...

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 11 kb

Curs Microbiologia cerealelor

Microorganisme care pot afecta boabele de cereale si evolutia lor in timpul depozitarii. Microorganismele de pe suprafata si din interiorul boabelor de cereale provin din microflora din sol (rizosfera), din microflora epifita a plantelor si cea de...

Numar pagini: 3  |  Marime fisier: 12 kb

Curs Bazele merceologiei

Merceologia cerceteaza calitatea produselor in complexitatea si dinamica ei in timp. Produsul este un sistem de structuri si functii. Cercetarea dialectica, sistemica a produsului; Principiile metodologiei de cercetare unilaterala:...

Numar pagini: 2  |  Marime fisier: 11 kb

Curs Spatiile in care se produc, se prepara si se comercializeaza produsele alimentare

Clasificarea unitatilor alimentare Avand in vedere specificul fiecarui tip de unitate si riscul pentru sanatatea consumatorilor, unitatile cu profil alimentar s-au clasificat in: - unitati de productie alimentara: -   ...

Numar pagini: 9  |  Marime fisier: 23 kb

Curs CCP

Ce este calitatea ? Performanta standardului pe care o asteapta consumatorul (Smith -Federal Express) Ce este calitatea? ISO 9000:2005 "Masura in care un ansamblu de caracteristici intrinseci indeplineste cerintele." Dinamica:...

Numar pagini: 81  |  Marime fisier: 3017 kb

Curs Congelarea prin contact cu suprafete metalice racite

In cazul congelarii prin contact cu suprafete metalice, caldura este preluata de la produse, prin transfer direct, de catre suprafata racita. Racirea suprafetei se realizeaza fie cu un agent frigorific care vaporizeaza, fie cu un agent...

Numar pagini: 24  |  Marime fisier: 686 kb

Curs Conditionare si conservare a carnii prin frig

Dintre toate metodele de tratare a carnii, frigul are cea mai mare aplicare in industria carnii, unde intervine atat ca proces tehnologic de prelucrare (conditionare), cat si ca metoda de conservare. Utilizarea frigului in industria carnii are ca...

Numar pagini: 27  |  Marime fisier: 648 kb

Curs Pompe utilizate in industria alimentara

In industria alimentara pompele cu roti dintate se folosesc la pomparea lichidelor: bere, sucuri, siropuri de fructe, siropuri din industria zaharului si produselor zaharoase, siropuri de glucoza, unt de cacao, masa de ciocolata, in industria...

Numar pagini: 32  |  Marime fisier: 1737 kb

Curs Merceologie

Au un rol deosebit in alimentatie. Astazi peste 70% din suprafetele arabila ale lumii sunt destinate culturii de cereale deoarece boabele au un potential tehnologic nutritiv ridicat si pot fi prelucrate intr-o gama f mare de produse ca: faina,...

Numar pagini: 36  |  Marime fisier: 79 kb

Curs Istoria alimentatiei

Valentele nutritionale ale produselor alimentare brute si procesate 1. Compozitia chimica generala a alimentelor 2. Sfera de cuprindere a aditivilor alimentari 3. Valoarea nutritiva si etichetarea nutritionala a produselor alimentare...

Numar pagini: 18  |  Marime fisier: 353 kb

Curs Calitologie

Calitatea reprezinta totalitatea performantelor si caracteristicilor unui produs sau serviciu (marfa) care determina capabilitatea acestuia de a satisface cerintele directe sau implicite ale consumatorului. Marfa este rezultatul unei activitati...

Numar pagini: 20  |  Marime fisier: 2659 kb

Curs Bazele stiintei marfurilor

Obiectivul si metoda de studiu; Proprietatile generale ale marfurilor, caracteristici de calitate; Calitologia – stiinta calitatii marfurilor si produselor; Calimetria – masurarea si evaluarea calitatii marfurilor; Innoirea gamei...

Numar pagini: 187  |  Marime fisier: 109 kb

Curs Merceologie - Restauratia

Termenul de alimentatie publica este din ce in ce mai mult inlocuit, in ultimul timp cu cel simplu de alimentatie, iar intrucat cel mai reprezentativ tip de unitate este restaurantul, in mod special pentru desemnarea activitatilor desfasurate in...

Numar pagini: 49  |  Marime fisier: 408 kb

CURS 1 - FUNDAMENTELE STIINTEI MARFURILOR

Stiinta Marfurilor se constituie intr-un sistem de cunostinte, tehnici si metode orientate coerent spre cercetarea complexa a marfurilor si zonele contingente problematicii marfii.

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 3450 kb

CURS MERCEOLOGIE: BAZELE MERCEOLOGIEI

Consumatorul actual este din ce in ce mai dispus sa renunte la stocari riscante de produse alimentare putin prelucrate, vandute in stare neambalata sau precar ambalata, preferand sorto-tipo-dimensiuni cat mai inalt prelucrate, de mic gramaj, cat...

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 2226 kb

CURS MERCEOLOGIE: EXPERTIZA MARFURILOR

Introducere Aspecte legislative privind comertul de marfuri si expertizarea calitatii acestora Constituirea OMC (Organizatia Mondiala a Comertului) - 1994, prin semnarea actului final ce incorporeaza negocierile din runda Uruguay si a acordului...

Numar pagini: 0  |  Marime fisier: 0 kb

Rezultate 1 - 30 din 33
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook