Merceologia produselor alimentare

Incarcat la data: 10 Martie 2010

Autor: Nicoleta Nico

Pret: 80 credite

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 95 kb

5 (1 review)

Merceologia, ca stiinta a marfurilor studiaza aspectele economice, tehnice, sociale si ecologice pe care le implica producerea, comercializarea si utilizarea marfurilor. Cercetarea produselor este sistemica adica permite cunoasetrea tuturor conditiilor si a factorilor ce tin de conceptia, realizarea, comercializarea si utilizarea marfurilor in acord cu interesele consumatorilor si cele ale mediului ambiant.

Merceologia este un domeniu de cercetare distinct, bine individualizat, avand propriile sale notiuni, principii, tehnici, metode si mijloace orientate in mod unitar spre cercetarea complexa a marfurilor.

Merceologia este preocupata de calitate ca element esential al progresului economico-social marfurilor, in stransa legatura cu nevoile oamenilor si in toata complexitatea sa de la concept pana la concretizare practica.
Merceologia produselor alimentare intregeste grupul disciplinelor merceologice propriu-zise cat si a celor conexe contribuind la studiul complex si complet al tuturor tipurilor de marfuri existente pe piata – Bazele merceologiei, Expertize merceologice, Informatica merceologica, Standardizare, Estetica marfurilor, Managementul calitatii.

Merceologia produselor alimentare este o disciplina tehnico-economica aflata in conexiune cu numeroase alte domenii de cercetare: tehnologia, biologia, chimia, biochimia, medicina (morfologie, fiziologie, microbiologie, parazitologie, igiena alimentara), economie, drept. La randul sau Merceologia produselor alimentare este o sursa de preluare a unor elemente de catre alte stiinte ceeace ii confera un caracter multi si interdisciplinar.
Merceologia produselor alimentare studiaza proprietatile organoleptice, fizice, chimice si biologice a produselor alimentare prin intermediul carora aceste tipuri de produse au valoare de intrebuintare si indeplinesc functii specifice, bine determinate.
Cuprins

                 Pag.
1. Locul si rolul Merceologiei produselor alimentare in economia moderna………………………………………………………………………..….4
Specificul, obiectul si importanta Merceologiei produselor alimentare…………………………..4
Clasificarea marfurilor alimentare………………………………………………………………...5
Politici nutritionale si alimentare……………………………………………………………...…..6
Piata marfurilor alimentare………………………………………………………………………..8
Siguranta alimentara si protectia consumatorilor…………………………………………………9
2. Compozitia chimica a produselor alimentare……………………………….10
Sistematizarea componentelor chimice din produsele alimentare……………………………….10
Rolul compozitiei chimice in stabilirea calitatii produselor alimentare…………………………11
Apa……………………………………………………………………………………………….11
Substantele minerale……………………………………………………………………………..11
Substantele azotate……………………………………………………………………………….14
Glucidele ………………………………………………………………………………………...15
Lipidele…………………………………………………………………………………………..16
Vitaminele………………………………………………………………………………………..17
Enzimele…………………………………………………………………………………………19
Acizii……………………………………………………………………………………………..19
Pigmentii…………………………………………………………………………………………20
Aditivii alimentari………………………………………………………………………………..20
3. Proprietatile marfurilor alimentare………………………………………….21
Proprietati psihosenzoriale……………………………………………………………………….22
Proprietati fizice………………………………………………………………………………….23
Proprietati chimice……………………………………………………………………………….25
Proprietati tehnologice………………………………………………………………….………..25
Proprietati biologice…………………………………………………………………….………..25
Proprietati estetice……………………………………………………………………….……….26
4. Calitatea marfurilor alimentare……………………………………….……..27
Aspecte privind abordarea clasica si moderna a calitatii……………………………………..….27
Factorii calitatii produselor alimentare………………………………………………………..…28
Sistemul HACCP……………………………………………………………………………..….30
Pastrarea calitatii produselor alimentare…………………………………………………………32
Principalele modificari ale calitatii produselor alimentare in cadrul circuitului tehnic
 producator - consumator………………………………………………………………………...33
Perisabilitatea produselor alimentare…………………………………………………………….38
Garantarea calitatii produselor alimentare……………………………………………………….39
5. Conservarea produselor alimentare…………………………………………39
Elemente de microbiologie alimentara…………………………………………………………..39
Principiile biologice ale conservarii produselor alimentare……………………………………...41
Metode si tehnici de conservare a produselor alimentare………………………………………………………………………………………...41

6. Ambalarea si etichetarea produselor alimentare………………………………………………………………………...45
Definirea si clasificarea ambalajelor……………………………………………………………..45
Materiale utilizate pentru confectionarea ambalajelor destinate produselor alimentare……………………………………………………………………………………...…45
Metode moderne de ambalare a produselor alimentare………………………………………….46
Etichetarea produselor alimentare – etichetarea nutritionala…………………………………….47

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Merceologia produselor alimentare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMERCEOLOGIEproduse alimentareepoca moderna
Comentarii

Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...