Cursuri Metode de cercetare in stiintele sociale

Incarcat la data: 09 Martie 2010

Autor: Ben Valentina

Pret: 80 credite

Numar pagini: 37

Tip fisier: zip

Marime fisier: 60 kb

Modul de cunoastere traditional:  bazat pe autoritatea sursei(familia, persoane cu autoritate) transmitem anumite cunostinte. nu intotdeauna lucrurile sunt adevarate; Modul de cunoastere irational sau mistic: bazat pe lucruri pe care le stim din     revelatii divine, de regula sunt cunostinte eronate. Modul de cunoastere bazat pe perceptii, intuitii si pe simtul comun: bazat pe pareri individuale dar nu foarte precise; cunostinte dobandite prin comunicarea interumana(distorsonarea informatilor impartasite)

d)Modul de cunoastere rational: bazat pe logica este specific stiintelor antice avand o logica constructiva.
e)Modul de cunoastere stintifica sau empirica: bazat pe fapte (realitatea faptica)
Existenta presupuneri de baza:
-natura este relativ ordonata si regulata
-natura poate fi cunoscuta
-toate fenomenele naturale au cauze naturale
-nimic nu este evident de la sine:trebuie demonstrate toate afirmatile facute intr-o cercetare; trebuie analizate toate informatile evidente
-cunoasterea este superioara ignorantei, cercetarea trebuie orientata catre fapte(empiric) rezultatele empirice fiind interpretate pe baza teoriilor existente, iar acestea se vor imbunatati sau valida pe baza celor obtinute in cadrul cercetarilor empirice.

CE ESTE O TEORIE?
     O teorie este un set de propoziti care incearca sa explice un anumit fenomen si incearca sa ne raspunda la intrebarea DE CE?
Ex:Daca inveti obtii note mari
-o teorie cuprinde mai multe ipoteze.
     Ipotezele sunt niste enunturi formulate intr-o maniera care permite verificarea empirica, despre modul in care se petrec in realitate anumite fenomene.
 invatat care actioneaza asupra Note
 V1                                               V2
 X                                                 Y
- sunt variabile deoarece i-au valori diferite pentru cazuri diferite.
- pentru o teorie sunt posibile mai multe ipoteze.

Modul- este cu atat mai bun cu cat reprezinta realitatea.
         Variabila Y=variabila dependenta
  X1, X2, X3, X4=variabilaa independenta
O teorie ar trebui sa incerce sa explice cum functioneaza lucruriile si cum ne influenteaza variabila independenta.
Y=a1x1+a2x2+a3x3+...+a4x4+b

Erori de cercetare si de logica
1.Eroarea ecologica- daca avem o regula generala la nivelul populatiei aceasta regula nu este valabila pentru fiecare individ.
2.Eroarea exceptiei inverse(generalizare nepermisa)- daca avem o informatie despre o persoana sa afirmam ca toate persoanele sunt la fel ca prima persoana despre care avem informatia.
Etapele prin care se face legatura intre teoretic si empiric

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cursuri Metode de cercetare in stiintele sociale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSgrupuri socialeMetode de cercetare
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...