Curs Metodologia cercetarii psihologice

Incarcat la data: 22 Ianuarie 2010

Autor: Dinu M

Pret: 100 credite

Numar pagini: 77

Tip fisier: zip

Marime fisier: 210 kb

Cercetarea sociala (sau a societatii umane, a comunitatilor umane) nu este o inventie a stiintelor moderne. Socrates a cercetat caracteristicile structurale ale societatii grecesti prin prisma filosofiei si a stiintelor politice. Studii empirice asupra socialului s-au semnalat anterior.

Hipocrat, Thales, Anaximandres, Xenophon, Aristotel pot fi considerati pionierii stiintelor sociale. Din scrierile lor se pot decupa fragmente care intrunesc calificativul de stiintific si in care sunt utilizate metode descriptive si comparative.

Aceste metode sunt preluate de cercetatorii europeni si dezvoltate pentru ca in secolul XIX sa asistam la o explozie a stiintelor sociale. Le Play investigheaza conditiile de munca ale muncitorilor apeland la metoda monografiei. Bootes, in Marea Britanie, utilizeaza observatia participativa in studiul activitatilor din atelierele de lucru. Tehnici similare au fost utilizate in Norvegia si Danemarca. Cresterea conflictelor sociale pe fundalul dezvoltarii industriale au motivat cercetatorii sa-si intensifice eforturile in gasirea explicatiilor reale ale problemelor si solutionarea lor.

Debuturile paradigmei pozitiviste si implicit a analizei cantitative sunt legate de filosoful francez A. Comte, intemeietorul sociologiei. in 1848, Comte descrie caracteristicile filosofiei pozitiviste si introduce metoda pozitivista in cercetare, metoda care predomina in stiintele sociale pana la mijlocul secolului XX. Pozitivismul este adoptat de scoala americana de psihologie. Aici cercetarea sociala este institutionalizata si se dezvolta in cadrul universitatilor. Departamentul de cercetare al  Universitatii Columbia este orientat pe studii de psihologie sociala, institutul Gallup este recunoscut  pentru studiile asupra opiniei publice. Pana in 1960 stiintele socio-umane pot fi caracterizate ca fiind pozitiviste atat din punctul de vedere al teoriei, cat si al metodelor. Se utilizeaza observatia, experimentul, rezultatele sunt cuantificate si aparatura statistica este foarte elaborata.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Metodologia cercetarii psihologice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSARISTOTELMETODOLOGIEPSIHOLOGIEanul 2
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...