Curs Conceptul de moneda

Incarcat la data: 10 Martie 2010

Autor: sirbu crina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27 kb

Literatura de specialitate si limbajul curent folosesc atat termenul “bani” cat si cel de “moneda”. Termenul de moneda, folosit in special in limbajul poporului francez, englez si italian desemneaza, potrivit dictionarului Larousse, “o piesa de metal, emisa de autoritatea suverana, pentru a servi ca mijloc de schimb” , este de origine latina si provine de la numele zeitei Junon Moneta.

Termenul “bani”, se utilizeaza aproximativ cu acelasi sens. In dictionarul explicativ al limbii romane desemneaza “echivalentul general al valorii marfurilor, moneda de metal sau de hartie recunoscuta ca mijloc de schimb sau de plata”.
Cu toate ca intre cele doua notiuni exista mici diferente calitative si cantitative, in prezent sunt considerate a fi similare, ceea ce conduce si la similitudinea dintre circulatie monetara si circulatie baneasca.

FUNCTIILE SI ROLUL MONEDEI
Formele pe care le imbraca moneda sunt numeroase si in continua schimbare, ceea ce conduce la definirea acesteia si prin functiile pe care le realizeaza.
Functiile indeplinite de moneda sunt in esenta urmatoarele, cu posibilitatea regruparii sau divizarii intr-un numar mai mare sau mai mic.

FUNCTIA DE INSTRUMENT UNIC (MIJLOC) DE PLATA SI DE SCHIMB
Aceasta functie a aparut ca urmare a necesitatii crearii unui instrument care sa mijloceasca schimbul economic.
Productia, circulatia si consumul sunt realizate prin cicluri de mai multe operatiuni precum sunt M-B-M sau B-M-B, cu ajutorul monedei.
Aceasta conduce la disocierea schimbului, in doua operatiuni distincte: o operatiune de vanzare (flux real contra flux monetar) care permite obtinerea de moneda si o operatiune de cumparare (flux monetar pentru obtinerea bunurilor reale).
Moneda indeplineste functia de schimb, pentru ca este singura marfa general acceptata. Participantii la tranzactii cunosc faptul ca aceasta poate fi cedata pentru a se obtine un oricare alt bun.
In evolutia economiei monetare, anumite bunuri au servit ca moneda, precum ceaiul, mirodeniile, bijuteriile.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in Italia, au fost acceptate la modul general, ca mijloc de plata, tigarile. Comerciantii le-au acceptat ca mijloc de plata pentru vanzarea de produse, precum: painea, laptele, hainele si alte bunuri de stricta necesitate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Conceptul de moneda". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSmoneda euroeconomie monetara