Moneda: abordare functionala

Incarcat la data: 27 Aprilie 2010

Autor: Balica Ruxandra

Pret: 80 credite

Numar pagini: 31

Tip fisier: zip

Marime fisier: 46 kb

Abordarea functionala: - ce face / la ce se foloseste moneda? Moneda indeplineste urm functii: instr al tranz , etalon al valorii, rezerva a valorii, unitate de cont, standard al platilor amanate. Instrument al tranzactiilor - in orice economie de schimb; serveste drept contrapartida intre cererea si oferta de bunuri si servicii. Prezenta monedei este indispensabila in functionarea unei economii, in derularea proceselor economice.

O tranzactie poate avea loc si fara prezenta monedei, numai ca existenta acesteia faciliteaza derularea fluxurilor in economie. Moneda inlatura inconvenientele schimbului marfa contra marfa; ea il disociaza in 2 operatiuni distincte: flux real ? flux monetar , flux monetar ? flux real. - Etalon al valoriiMoneda masoara valoarea bunurilor si serviciilor. Calitatile sale fac din moneda un numitor comun, intre bunuri eterogene (ierarhizate valoric, pe baza unui etalon unic). Ca orice etalon, moneda este invariabilia, ceea ce se modifica este puterea ei de cump, care creste cand scad preturile si invers.Invariabilitatea monedei este o conditie fundamentala in asigurarea unui schimb de exhivalente in economie. In caz contrar, o modificare a valorii monedei etalon (prin de/revalorizare) aduce prejudicii, pierderi, fie celui care o detine, fie celui care o datoreaza. In acest context apar riscurile de curs de schimb.


-    Rezerva a valorii


Intre 2 tranzactii moneda serveste ca rezerva a valorii, a puterii de cumparare a celui care o detine, ca instrument de tezaurizare sau investire.


Face parte din patrimoniul fiecarui agent economic alaturi de alte active. Dintre toate aceste active, moneda este activul cel mai lichid.


-    Unitate de cont


Moneda face posib realiz de comparatii in timp legat de evol preturi la bunurile si serv tranz. Aceasta fct este indepl de mon fara a fi nevoie de exist ei materiala. Ea este specif acelor sit cand pretul bunuri se expr dintr-o alta mon emisa de alta tara sau FMI. DST = dr speciale de tragere – unit de cont emisa de FMI, activ de rezerva al BC. Comparativ cu mon nat, DST prez o mai mare stabilit, data de modul de def, pe baza unui cos de mon.


-    Standar al platilor amanateMoneda se foloseste si pt exprimarea valorica a constractelor specifice pietelor financiare.Consta in stabilirea in mom actual a unei sume care urm a fi incasata sau platita la o data viitoare. Dezvoltarea spectaculoasa a pietelor fin a repr un factor de extindere a utiliz monedei in aceasta fct.Abordarea conceptuala: - ce este moneda?


-    Bun


- bun marfa / bun specific ; bun material / bun dematerializat ; bun de productie / de consum ; bun public / privat


- bun specific = indeplineste numai fct monetare


- bun marfa = se utiliz si in scopuri nemonetar (metale pretioase)


- bun material (bacnotele = moneda fiduciara)


- bun dematerializat (moneda de cont, scripturala)


Conform scolilor monetare, moneda nu trebuie confundata cu cele 2 tipuri de bunuri ci numai serviciile obtinute prin detinerea ei sunt asimilabile uneia sau altei categorii:


- daca serv obt prin detinerea ei sunt asimilate bunurilor si serv de consum, moneda se regaseste in fct de utilitate a ag econ;


- daca serv procurate cu ajut  monedei sunt asimilate bunurilor de prod, moneda poate fi tratata formal ca factor de productie.


Disocierea functiilor monedei in cea de instrument al tranzactiilor si de unitate de cont a condus la admiterea caract de bun privat pt prima functie si bun public pt cea de-a doua.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Moneda: abordare functionala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCreditMONEDAabordare sociologica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan