Produse si servicii bancare

Incarcat la data: 19 Februarie 2010

Autor: Afloarei Ana-Maria

Pret: 100 credite

Numar pagini: 79

Tip fisier: zip

Marime fisier: 141 kb

Banca reprezinta una din componentele principale ale sistemului financiar. Ea este constituita ca si o societate cu caracter universal, ce poate realiza si oferi totalitatea produselor si serviciilor bancare necesare pentru o buna desfasurare a activitatii in toate sectoarele economiei nationale. Bancile deruleaza operatiuni bancare in numele clientilor si in nume propriu.

Aceasta separare reflecta faptul ca operatiunile sunt reglementate si inregistrate diferit. Clientela bancara este structurata in trei categorii:
Clienti "banci si institutii financiare";
Clienti "persoane juridice nebancare";
Clienti "persoane fizice";

Aceasta separare este justificata de faptul ca produsele/serviciile bancare au caracteristici diferite in functie de tipul de client, deoarece nivelul riscurilor si anvergura operatiunilor bancare sunt diferite. Ca urmare reglementarile referitoare la persoanele juridice sunt mai stricte, acestea trebuind sa dovedeasca prin documente faptul ca sunt entitati legal constituite. in cazul persoanelor fizice documentul de identitate este suficient.

Relatia dintre banca si client poate fi coordonata prin:
legi specifice (legea bancara, reglementari privind protectia consumatorului si similare);
conduita bancara, parte a eticii bancare.

Banca in calitatea sa de intermediar dintre  cei care dau cu imprumut si cei care folosesc capitalul acestora, realizeaza urmatoarele activitati de baza1:
colecteaza fonduri sau resurse;
acorda imprumuturi;
isi asuma in final riscul celor ce au cerut un imprumut;
armonizeaza cererile de credite si preiau riscurile;
isi asuma riscurile ratei dobanzii.

Clientii persoane juridice (nebancare) trebuie sa fie constituite conform legilor in vigoare si sa prezinte bancii setul de documente necesar inainte ca sa se stabileasca o relatie de afaceri intre cele doua parti. Aceasta relatie se materializeaza initial prin deschiderea unui cont curent. Prin intermediul acestuia se realizeaza operatiunile de plati si incasari si toata gama de operatiuni de creditare.
Comerciantii persoane fizice (asociatiile familiale, liber profesionistii) reprezinta o subcategorie de clienti ai bancilor si din punctul de vedere al caracteristicilor operatiunilor bancare se aseamana in unele privinte cu persoanele fizice in alte privinte cu persoanele juridice.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Produse si servicii bancare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCreditFINANTEMONEDAPRODUSEprestatoare de servicii
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...