Curente si stiluri muzicale

Incarcat la data: 25 Martie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

Fenomen ce a aparut la inceputul secolului XX, dar isi are radacinile la sfarsitul sec. XIX. In Romantism echilibrul dintr consonanta si disonanta este rupt. In scoala germana (Liszt) raportul dintre consonanta si disonanta nu mai exista.

Exista 3 date de aparitie in functie de context: 1884 – Francezi – premiera la Prelusiu la dupa-amiaza unui faun – Debussy; 1908 – Germania-Austria-Elvetia – aparitia ideei de atonaliotate – Societatea concertelor provate infiintata de Schonberg; 1913 – Rusia – Sacre de Printemps – Stravinski

Idei principale:
1. Modernismul reelaboreaza conditiile de existenta ale muzicii:
a) respingerea narativitatii – o muzica trebuie sa povesteasca de unde rezulta fragmentare (Cubism – Picasso);
b) includerea zgomotului in muzica – Marinetti (copozitor italian de la inceputul sec XX) si Pendereki (care introduce bomfaierul electric in orchestra in 1967)
c) spatialitatea – Yves – creeaza iluzia existentei mai multor spatii => spatializarea muzicii

2. Creatorul trebuie sa fie dublat de un critic – 1949 – Filozofia muzicii noi – Adorno.
3. Creatorul trebuie sa se autocenzureze

Subiectivizare:

La sfarsitul secXIX apar scrieri importante ale unor compozitori sau muzicologi: Despre frumosul muzical – Eduard Hanslik; Opera de arta a viitorului – Richard Wagner; Necesitatea redefinirii muzicii.

Modernismul implica faptul ca creatorii trebuie sa aiba constiintacritica. Autorul (creatorul) trebuie sa se autocenzureze stilistic.

Odata cu Modernismul apre nu nou tip de gandire istoricista – orice opera de arta se plaseaza intr-o perspectiva progresista. Exista un progres de la Beethoven la Wagner – Stravinski – Boulez – Claudiu Stroe.

Theodor W Adorneo – Filozofia muzicii noi; Istoria muzicii pana in 1949

Articolele lui Boulez afirma ca Modernismul incepe in 1984 odata cu premiera la Preludiu la supa-amiaza unui faun – Debussy. Aceasta este varianta franceza. Varianta germana – 1908 – atonalismul inventat de Schonberg. In Rusia, debutul Modernismului se face in 1913 odata cu premiera poemului simfonic Sacre de Printemps.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curente si stiluri muzicale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSMUZICAMUZICALECURENTE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...