Curs Politologie - O Perspectiva Sistematica

Incarcat la data: 18 Ianuarie 2010

Autor: lucrari licenta

Pret: 80 credite

Numar pagini: 44

Tip fisier: zip

Marime fisier: 92 kb

Din antichitate si pana in contemporaneitate, politicul si politica (respectiv, domeniul politic al vietii sociale) au suscitat interesul a numerosi si mari ganditori. Punctele de vedere exprimate in acest sens – in functie de vremuri, de interese etc.-, fie ca au fost convergente, fie ca au fost divergente, au un mare merit: au condus la constituirea politologiei ca stiinta.

Politicul si politica, sau altfel spus, domeniul politic (respectiv viata politica) constituie obiectul de studiu a mai multor discipline: Teoria politica; Teoria sistemelor politice comparate; Teoria relatiilor internationale; Geopolitica; Politologia; Filosofia politica; Teoria managementului politic; Teoria politicilor publice; Filosofia sociala; Istoria politica a lumii, etc. in sensul larg al cuvantului, aceste discipline formeaza domeniul stiintelor politice.

In sprijinul stiintelor politice – pentru elucidarea problemelor legate de domeniul politic (viata politica respectiv politicul si politica), vin si discipline inrudite din alte domenii cum sunt: Economia politica; Teoria organizatiilor; Teoria comportamentului rational; Managementul; Dreptul (mai ales Dreptul constitutional, Filosofia dreptului; Teoria generala a dreptului, etc); Sociologia; Psihologia; Filosofia (mai ales Filosofia istoriei, Etica, Antropologia); Istoria etc.

Revenind, politologia este, deci, numai una dintre disciplinele ce formeaza domeniul stiintelor politice, este intr-un anume sens, disciplina fundamentala, este “regina”, caci aspira nu fara temei, la alcatuirea unei imagini generale, globale asupra vietii politice. in acest demers, politologia are sprijinul disciplinelor ce formeaza domeniul stiintelor politice si ajutorul disciplinelor inrudite din alte domenii si totul in scopul elucidarii problemelor legate de sfera politicului.

Obiectul politologiei – pe scurt, fara alte comentarii- este domeniul sau sfera politicului (mai bine zis, politicul propriu-zis si politica privind directiile si mecanismele progresului in societate). Dar, firesc, ce este politicul si politica? in prezent, cu privire la definirea politicului si a politicii exista o diversitate de pareri :
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Politologie - O Perspectiva Sistematica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPEDAGOGIEpolitologieperspectiva sistematica