Fundamentele pedagogiei

Incarcat la data: 15 Ianuarie 2011

Autor: Oruna Antoneta-Anica

Pret: Gratuit

Numar pagini: 87

Tip fisier: zip

Marime fisier: 199 kb

1.1. Factorii dezvoltarii personalitatii umane

Cercetatorii fenomenului educational contemporan sunt “preocupati, printre altele, de ceea ce se poate numi “problema decontextualizarii devenirii si dezvoltarii subiectului uman”. Decontextualizarea poate fi in acest context inteleasa ca fiind tratarea izolata de orice factori, externi sau interni, a evolutiei subiectului uman. Acest fapt necesita repunerea mai larga in discutie a factorilor dezvoltarii ontogenetice a omului.

 

Factorii dezvoltarii ontogenetice sunt: ereditatea, mediul si educatia, aceasta din urma fiind inteleasa ca subfactor distinct al mediului. Dezvoltarea personalitatii umane se realizeaza astfel prin aportul concomitent a trei categorii de factori: ereditatea, mediul si educatia. Cu toate ca scoala psihopedagogica anglo-saxona include educatia in contextul mai larg al factorilor de mediu preferam, datorita ponderii si importantei sale in determinarea devenirii personalitatii umane, sa tratam educatia ca factor specific de sine statator.

 

a. Ereditatea. Conceptul “ereditate” provine de la cuvantul latin heres - mostenitor. Ereditatea poate fi definita ca insusirea fundamentala a materiei vii de a transmite de la o generatie la alta, sub forma codului genetic, mesajele de specificitate ale speciei, grupului si individului. Remarcam in acest context faptul ca identitatea genetica este practic imposibila intre antecesori si descendenti, probabilitatea unei identitati absolute fiind de 1 la 70 de trilioane.

 

Rezulta astfel ca din punct de vedere genetic fiecare individ este diferit, unic si irepetabil in raport cu toti ceilalti din trecut, prezent, sau viitor, astfel incat profesorul practician trebuie sa aiba permanent in vedere faptul ca in scoala lucreaza cu personalitati distincte, diferite una de cealalta. Desi foarte importanta, problema transmiterii pe calc genetica a insusirilor de la antecesori la descendenti a fost studiata doar indirect, datorita limitelor etice ale realizarii unor experimente la nivelul speciei umane. Prezentam in continuare, pe scurt, principalele rezultate ale cercetarilor genetice ce au relevanta pentru sfera fenomenului educational:
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fundamentele pedagogiei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PEDAGOGIEFundamentele
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...