Logopedie

Incarcat la data: 14 Martie 2012

Autor: Corina Nechita

Pret: Gratuit

Numar pagini: 132

Tip fisier: zip

Marime fisier: 221 kb

Ca oricare stiinta, logopedia s-a constituit pe baza necesitatilor practice si teoretice de a sintetiza cunostintele despre limbaj si de a formula procedeele specifice educarii limbajului tulburat.

Logopedia este o disciplina teoretica izvorata din necesitatea de a elucida complexele probleme ale limbajului, ce are rol deosebit de important in viata psihica si in structurarea personalitatii fiecarui individ, iar pe de alta parte, este o disciplina cu un pronuntat caracter practic rezultat din necesitatile imediate ale comunicarii interumane, al necesitatii de educare a limbajului, al intelegerii si al stabilirii relatiilor specific umane. Constituirea ei a fost posibila ca urmare a progreselor realizate in primul rand in domeniul stiintelor psihologice si pedagogice, dar si in cel al medicinei, fiziologiei, lingvisticii etc. in cercetarea problemelor limbajului si a tulburarilor sale exista multe zone de intersectie intre logopedie si aceste stiinte, fara a se confunda cu ele.

Psihologia copilului este de un real folos logopediei, prin cunoasterea etapelor de dezvoltare si manifestare psiho-comportamentala, prin enuntarea posibilitatilor de evolutie in raport de conditiile instructiv-educative si a capacitatilor interne fiecarei persoane. Aceste cunostinte sunt completate prin dinamica si mecanismele dezvoltarii in cazul diferitelor deficiente psihice de care se ocupa psihopedagogia speciala – psihologia deficientilor si pedagogia acestora.


Psihologia generala face posibila cunoasterea mecanismelor de dezvoltare a limbajului, a functiilor sale si a rolului acestora in viata psihica. Cunostintele din medicina, psihopatologie, foniatrie, laringologie, psihiatrie, neurologie creeaza un tablou complex al intelegerii alterarii psihice, al patologiei organelor fonoarticulatorii si al implicatiilor acestora asupra formarii si evolutiei limbajului. De asemenea, aceste discipline fac posibila intelegerea rolului jucat de tratamentul medicamentos in viata psihica si al recuperarii fizice, ceea ce faciliteaza actiunile educative.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Logopedie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriPEDAGOGIELOGOPEDIEcurs logopedie