Comunicare in Politica

Incarcat la data: 21 Iunie 2013

Autor: Dan Terec

Pret: Gratuit

Numar pagini: 42

Tip fisier: zip

Marime fisier: 608 kb

Comunicarea, in general, desemneaza un tip aparte de interactiune sau interdependenta (s. Celmare, C. Salavastru). Nu conteaza daca partile implicate coopereaza sau se afla in conflict; este important numai faptul ca prin respectiva influentare reciproca ceea ce este propriu sau specific doar uneia dintre parti se transforma in bun comun.

Chiar etimologia acestui cuvant ne sugereaza aceasta definitie: communico, -are, -avi, -atum = 1. a face comun (dand), a imparti ceva cu cineva, a impartasi; 2. a face comun (luand), a-si asocia, a lua asupra sa. Totusi, nu orice interactiune este o forma de comunicare. Doi oameni care se ating neintentionat in timp ce stau la o coada sau sunt inghesuiti intr-un mijloc de transport in comun interactioneaza, dar nu comunica, lipsind un element specific comunicarii: semnul. Comunicarea ar fi, asadar, o interactiune realizata prin mijlocirea unor semne.

Au existat mai multe incercari de definire a semnului. Fara a insista acestor definitii, precizam doar ca, in conceptia lui Charles Sanders Peirce, semnul, numit si representamen, ar fi un obiect - perceptibil, imaginabil sau chiar inimaginabil - care “tine locul a ceva pentru cineva, in anumite privinte sau in virtutea anumitor insusiri”. Ferdinand de Saussure a descris doua parti necesare ale semnului: semnificantul si semnificatul.
Categorii de semne:

1. cuvinte: legatura dintre semnificant si semnificat este arbitrara, ea fiind rezultatul unei conventii sociale. De exemplu, unei persoane angajate intr-un proces de educatie superioara ii spunem “student”, desi nimic nu ne-ar fi impiedicat sa-i spunem, de pilda, “trudent”.

2. indici: sunt mijloace naturale de cunoastere, generate de anumite manifestari periferice ale unui obiect. De exemplu, un medic care constata tuse, febra si junghi toracic la un pacient poate sa traga concluzia ca acesta are pneumonie. Tot asa, faptul ca un student se agita in timpul unui examen in loc sa scrie poate fi un indice al faptului ca nu stie materia (dar trebuie sa fim prudenti in interpretarea indicilor, pentru ca, in exemplul dat, pot fi si alte cauze: studentul e emotiv, are o afectiune psihomotorie, nu are instrument de scris, nu a auzit bine subiectele etc.). Indicii joaca un rol foarte important in comunicarea nonverbala.

3. iconi: sunt semne care dobandesc capacitate referentiala sau denotativa in virtutea asemanarii semnalelor corespunzatoare cu obiectele denotate. Exemplu: o imprimanta in cadrul unui program de computer ne sugereaza comanda de tiparire, o tigara taiata ne arata ca in spatiul respectiv fumatul este interzis etc.

4. simboluri: care sugereaza un obiect denotat si poate avea chiar o anumita legatura cu acesta, dar legatura se face totusi in mod principal prin conventie, ca in cazul cuvintelor. Exemplu: semnele electorale ale partidelor sau crucea pentru crestinism (exista si legatura data de faptul ca in perioada de inceput crestinii erau pedepsiti prin rastignire, totusi nu putem spune ca este un icon, pentru ca nu numai crestinii erau pedepsiti in epoca prin crucificare, iar simbolul crestinismului ar fi putut fi foarte bine si o coroana de spini, un triunghi care sa sugereze Sfanta Treime etc.).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comunicare in Politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricomunicare politicacurs stiinte politice
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...