Crearea si Evolutia Comunitatilor Europene si a Uniunii Europene

Incarcat la data: 27 Februarie 2010

Autor: id mess:diploma2you

Pret: 50 credite

Numar pagini: 17

Tip fisier: zip

Marime fisier: 38 kb

Definitie: Ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile care se stabilesc intre statele membre ale comunitatii, intre statele membre si institutiile comunitare, doar intre comunitati sau intre comunitati si institutii, aceste norme juridice fiind prinse in tratatele initiale si in tratatele modificatoare precum si in izvoarele dreptului comunitar derivat (acte juridice adoptate de institutii) cu privire la punerea in aplicare a competentelor comunitare.

Continutul acestei ramuri de drept: ansamblu de norme juridice care sunt cuprinse in tratatele initiale, tratatele modificatoare si actele juridice adoptate de institutii.

Obiectul: relatiile dintre state, state si institutii, state si state si comunitati cu privire la punerea in aplicare a competentelor comunitare.

Subiectele: statele, institutiile, comunitatile, persoanele fizice si juridice.

1. Evolutia cantitativa a comunitatii europene
        = cresterea nr statelor membre de la 6 la 27

Etape de realizare(valuri de aderare) :

- 1976 – a presupus aderarea a inca 3 state membre la comunitatea    europeana (MB,Irlanda,     Danemarca)
- 1986 –  un tratat semnat cu Grecia si un tratat semnat cu Spania si Portugalia – cele 3 state     devin membre ale comunitatii europene
-    1994 – devin membre ale comunitatii europene Austria, Suedia si Finlanda
-    2004 – 2007 – au aderat inca 12 state in Uniunea Europeana (deoarece a fost semnat             Tratatul de la Maastricht) - 2004- Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia,             Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Cipru si 2005 – Romania si Bulgaria

Conditii cerute pentru aderarea la comunitatea europeana
-        de natura politico-formale – presupune ca noua entitate care doreste sa devina membru sa indeplineasca urmatoarele conditii :
-    sa fie stat(subiect de drept international public)
-    sa fie stat european
-    sa indeplineasca si sa respecte principiile democratice si fundamentale ale drepturilor omului asa cum erau definite in dreptul international public
-       de natura economica – noul stat sa aiba un nivel economic corespunzator care sa-l faca sa fie apt de a participa la schimburi economice cu celelalte state membre in conditii de parteneriat egal. Daca statele candidate nu indeplineau criteriile economice corespunzatoare pentru aderare erau sprijinite de comunitatile europene prin intermediul fondurilor de pre-aderare(FARE, ISPA, SAPARD).
-       de natura jurisdictionala – noul stat trebuie sa accepte ordinea juridica adoptata pana in momentul aderarii si sa aplice dreptul comunitar in dreptul intern cu prioritate(principiul prioritatii si al aplicabilitatii directe)
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Crearea si Evolutia Comunitatilor Europene si a Uniunii Europene". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCRESTEREEvolutiepolitologieUniunea Europeanacomunitati europene