Drept administrativ

Incarcat la data: 11 Iunie 2011

Autor: Dumitru Catalina

Pret: Gratuit

Numar pagini: 145

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1127768 kb

CAPITOLUL I
PERMANENTA DINAMISMULUI STATULUI


§ 1. Notiunea de societate, de stat si de putere executiva
Societatea romaneasca, statul si mai ales administratia publica sunt in fata unor provocari dificile, esentiale, generate de evolutia lumii contemporane; provocari la care va trebui sa raspundem.

 

Dintre toate aceste provocari, globalizarea, mai exact inevitabila globalizare, a declansat deja o serie de procese in plan politic, economic, administrativ si juridic. Integrarea, mai exact necesitatea obiectiva a integrarii, este pentru Romania, consecinta imediata a fenomenului globalizarii.

 

Trebuie in mod necesar sa ne punem intrebarea: In ce masura este pregatita elita politica, administrativa, juridica sau marea masa a functionarilor publici sa raspunda, sa faca fata rigorilor destul de aspre ale apartenentei la U.E.? Prima conditie in orice demers pe care-l facem pentru a intra in tainele unei activitati umane este insusirea sensurilor pe care le au notiunile, conceptele, cuvintele cheie folosite in limbajul specific domeniului pe care dorim sa-l cunoastem.

 

Daca nu vorbim aceeasi limba nu ne putem intelege, iar demersul constructiv devine imposibil. Asadar sa invatam acest limbaj, sa incercam sa ne insusim acest “esperando” (cum il numea prof. Masimo Balducci de la Universitatea din Florenta) al administratiei publice.

 

Oare stim sensul exact al unor cuvinte sau sintagme cum ar fi: societate, sistem social, stat, putere executiva, administratie publica, structuri, relatii, sisteme de relatii, cuvinte al caror sens trebuie sa-l cunoastem exact pentru a putea intelege in final ce inseamna STAT DE DREPT si de ce numai intr-un stat de drept se poate asigura o buna guvernare?

 

Foarte pe scurt sa ne referim la toate aceste notiuni, concepte, cuvinte cheie care prin ele insele dau dimensiunea statului de drept.

 

Societate - Sistem social Intr-un sens larg, termenul de societate semnifica un mod organizat de existenta in sfera fenomenelor vietii, ceea ce presupune existenta in comun a unor indivizi grupati in ansambluri mai mult ori mai putin permanente, ceea ce inseamna ca termenul este propriu nu numai lumii umane dar, in grade diferite, si multor specii din lumea animala.

 

Etologia si sociologia au confirmat ca, intr-adevar, chiar si la nivelul unor specii inferioare, acestea isi organizeaza
comportamentul in forme care amintesc de ceea ce in sfera umanului se numeste familie, proprietate, ierarhie, teritoriu comun, intrajutorare, altruism. Nucleul unei societati este ordinea normativa comportamentala prin care viata unei populatii este organizata in mod colectiv.

 

O problema importanta ce poate fi pusa in discutie in acest context este aceea a legitimarii ordinii normative a societatii. Astfel indeobste este recunoscut faptul ca sistemele de legitimare definesc cadrul pentru drepturile membrilor si pentru prohibitiile bazate pe ele. Mai presus de orice, folosirea puterii cere legitimare.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drept administrativ". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DINAMISMsocietateDREPT ADMINISTRATIV
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...