Fapte, fenomene, forme si institutii studiate de stiinta politica

Incarcat la data: 27 Mai 2010

Autor: Marius

Pret: 80 credite

Numar pagini: 90

Tip fisier: pdf

Marime fisier: 1039 kb

O miza importanta a analizei sistemelor sociale o reprezinta conectarea planurilor empiric si teoretic. De aceea acuratetea si eficienta unui anumit model analitic de factura sistemica in planul cercetarii sociale trebuie apreciate prin capacitatea acestuia de a surprinde diversitatea si contingenta realitatii sociale, mentinandu-si in acelasi timp inteligibilitatea si coeziunea teoretica. in anul 1967, sociologul american Walter Buckley enunta in sase puncte avantajele pe care analiza sistemelor le-ar furniza stiintelor sociale si, in special sociologiei.

„Abordarea sistemica moderna – arata sociologul american – ar trebui sa fie deosebit de atractiva pentru sociologie deoarece promite sa dezvolte: 1) un vocabular comun ce ar unifica diversele discipline; 2) o tehnica de cercetare a organizatiilor vaste si complexe; 3) o cunoastere sintetica ce ar face imposibile analizele fragmentare datorita capacitatii sale de a surprinde caracterul intrinsec al interrelatiilor; 4) o conceptie specific sociologica conform careia sistemele socioculturale se prezinta sub forma retelelor de informatie si comunicare; 5) studiul relatiilor mai degraba decat cel al entitatilor, punand accent pe probabilitatea proceselor si relatiilor in structuri flexibile dotate cu mai multe grade de libertate; 6) studiul obiectiv, nonantropomorfic, susceptibil de definitii operationale, al sistemelor de comportamente finalizate, proceselor cognitive simbolice, constiintei de sine, emergentei si dinamicii socioculturalului.”1 Aceste sase puncte raman, in continuare, obiective importante ale aplicarii analizei sistemelor in cunoasterea sociala.

Cunoasterea stiintifica a vietii sociale solicita analiza sistemelor. Conditiile de existenta ale societatilor umane pun in evidenta dinamica diferitelor sisteme de activitate colectiva. „Prin natura sa viata sociala prezinta caracteristica de sistem la toate nivelele sale de organizare: grupul de munca, familia, intreprinderea, localitatea, societatea globala, umanitatea. Unitatea cea mai simpla care prezinta caracteristica de sistem a vietii social-umane este activitatea care reprezinta un sistem de comportamente, de actiuni, astfel organizat si orientat incat sa realizeze o anumita finalitate: cititul unei carti, producerea unui produs, construirea unei case. Ceea ce distinge un sistem social de un sistem uman individual este participarea mai multor persoane la respectiva activitate. Daca cititul unei carti de catre o persoana reprezinta un sistem uman, ridicarea unei case de catre un grup de constructori reprezinta un sistem social.”2 Observam ca faptele si relatiile interumane se cristalizeaza in adevarate retele sociale. Acestea sunt ansambluri organizate de procese legate intre ele prin interactiuni suficient de coerente si de suple pentru a deveni capabile de un anumit grad de autonomie.

Un sistem social este un ansamblu de activitati colective in vederea realizarii unei finalitati, fie aceasta: producerea si schimbul bunurilor materiale, crearea valorilor si bunurilor simbolice, organizarea si controlul activitatilor, transmiterea informatiilor etc. in fluxul vietii sociale, diversele activitati colective ce urmaresc scopuri precise prin mijloace specifice se organizeaza in sisteme de activitati. Astfel, orice organizare – economica, politica, militara, culturala, familiala, sportiva etc. – intalnita in viata sociala este definita prin sisteme de roluri si statusuri, functii si pozitii si prin interactiunea diferitelor activitati. in cazul modificarii unui element component sau a unui parametru de functionare a unui sistem de activitate sociala se modifica intreaga organizare

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fapte, fenomene, forme si institutii studiate de stiinta politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSINSTITUTIIFAPTEFORMEFenomenepolitica externa
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan