Ideile politice in perioada antica

Incarcat la data: 27 Februarie 2010

Autor: id mess:diploma2you

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 8 kb

1. Ideile politice in perioada antica In perioada antica, gindirea politica se manifesta prin incercarile autuiilor antici de a defini anumite forme de guvernare, de a elabora modele de guvernare care ar eficientiza functionarea sistemului politic, de a realiza studii comparative ale sistemelor politice. Totusi gindirea politica antica are un caracter totalitar, individul fiind privit ca o parte integranta a comunitatii politice, el avind drepturi politice si sociale doar in cadrul comunitatii. Cei mai reprezentativi .

filozofi care au abordat acest subiect sunt Platon, Aristotel, Cicero.
Platon (427-347 ante Chr.) Opiniile sale politice sunt expuse in lucra¬rile Republica, Omul politic, Legile, in opera sa filozofica, Platon porneste de la ideea ca exista lumea ideilor obiective, primare, si exista lumea ma¬teriala care este o copie infidela a lumii ideilor. Fiecare obiect material (de exemplu statul) isi are un echivalent in lumea ideilor. Diferenta consta in faptul ca statul din lumea ideilor este unul ideal, lipsit de carente. Platon vine cu o critica dura a societatii existente. Filosoful evidentiaza diferite forme de guvernare: Timocratia este puterea celor cu onoare, Oligarhia - puterea celor bogati, putin numerosi care apare ca produs al dorintei exagerate de imbogatire si acaparare si se caracterizeaza prin nerespectarea legilor.

Democratia este puterea maselor, existenta carora se explica prin "Continua pauperizare a maselor si prin scindarea societatii. Tiranici (domi-natia tiranului)este un produs al rascoalei maselor ,conditionat deexcesul de libertate.Toate aceste forme de guvernare sunt negatice,fiindca in locul unor umanitati de gindire apar disensiunile;in locul unei distribuiri adecvate a responsabilitatilor –vionenta ,in locul teendintei spre idealurile supreme ale sociatatii –dorinta de putere in scopuri mesechine. La baza circulatiei formelor de guvernare se afla ,pe de o parte,faptul ca fiecare individ nu se afla la locul sau ,pe de alta parte ,interesele materiale meschine,si calitatile neadecvate ale celor care se afla la guvernare.In realitate,societatea e compusa din doua state,statul celor bogati shi statul celor saraci.In viziunea lui Platon ,pentru a schimba aceasta stare de lucrari este necesar de reformat statul in conformitate cu structura sufletului universal si fiecare amanunt al vietii va fi organizat de legi.In felul acesta, societatea va fi condusa de filosofi,fiindca ei detin intelepolitica .Militarii vor apara statul, fiindca ei detin curajul.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Ideile politice in perioada antica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSpolitologieidei politiceperioada antica
Comentarii

putin

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan