Istoria politica moderna si contemporana

Incarcat la data: 21 Aprilie 2013

Autor: George Florea

Pret: Gratuit

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 141 kb

Conceptul de Europa nu are o istorie liniara, asa cum ne-am astepta, din contra dimensiunile si sensurile pe care acest termen le-a inglobat au variat de a lungul timpului. Astfel in perioada de inceput a evului mediu Europa era considerata a fii in principal spatiul mediteranian, fostul spatiu al Imperiului Roman, zonele centrale, stapanite de triburile germanice, pagane nefiind considerate a apartinand termenului Europa restrans la doua caracteristici: popoare crestine si de pe teritoriul fostului imperiu roman.

Odata cu expansiunea crestinismului, cu caderea in uitare a mostenirii imperiale romane si cu extinderea culturii crestine, catolice si in zonele de nord in vremea lui Carol cel Mare ,apoi cu crestinarea Danemarcii (secolul IX), Suedia si Norvegia (secolul X) asistam la cresterea teritoriala a Europei.

In secolul al XIV-lea inca crestinatatea europeana apare ca extrem de fragila, segmentata de vaste intinderi nelocuite, despartita de greutatea de a calatorii si stand inca sub temerea sfarsitului lumii.

Cresterea economica ce a urmat descoperirii continentului american si expansiunea spre est a crestinismului prin ordinele cavalerilor gladiferi in Estonia, teutoni in Lituania si expansiunea poloneza toate au extins marginile Europei.


Epoca moderna incepe cu extinderea conceptului teritorial de Europa la dimensiuni ne mai intalnite. Pe deoparte dupa esecul asediului Vienei in 1683 Europa incepe prin intermediul monarhie austriece o expansiune viguroasa spre centrul continentului si apoi spre Peninsula Balcanica.

Trecerea tavalugului crestin peste Ungaria, Transilvania si chiar spre nordul Serbiei aduce acest enorm spatiu in zona crestinatatii. Aproape simultan reformele lui Petru cel Mare si apoi cele ale Ecaterinei cea Mare reusesc sa integreze, desi superficial, cel putin la nivelul elitelor spatiul rus pana dincolo de Urali la marea familie a popoarelor europene. Daca mai punem in balanta si exportul de civilizatie europeana si chiar de populatie europeana spre zone precum America de Nord sau cea de Sud, Australia, Noua Zeelanda.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Istoria politica moderna si contemporana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuristiinte politicecurs istoria politica
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...