Metode de Interventie in Cadrul Comunitatilor Defavorizate

Incarcat la data: 10 Februarie 2010

Autor: MariaTim

Pret: 80 credite

Numar pagini: 50

Tip fisier: zip

Marime fisier: 86 kb

Odata cu caderea regimului comunist in Romania au iesit la suprafata si problemele reale ale comunitatilor de romi. Situatia romilor, atat la nivel european cat si la nivel national, a suscitat un interes crescut datorita problemelor grave cu care se confrunta acest grup etnic. La nivelul opiniei publice din Romania se considera ca romii constituie un grup aparte in cadrul societatii, care are propriile sale reguli, care nu doreste sa se integreze, cu un grad de criminalitate destul de crescut si mai ales ei contribuind la „inrautatirea” imaginii externe a tarii.

Mass-media romaneasca ii prezinta pe romi ca fiind un grup delincvent, implicat in tot felul de acte criminale. Majoritatea imaginilor „socante”, care au priza la public, ii au pe romi in postura de rau-facatori. Institutiile statului, in ultimii ani, au initiat masuri publice pentru romi sub influenta presiunilor organismelor internationale de a respecta anumite standarde. Coform studiilor din ultimii ani, efectuate la comanda Fundatiei pentru o Societate Deschisa, romii sunt perceputi ca fiind o povara in cadrul societatii, un grup care afecteaza imaginea Romaniei in Europa, dezvoltandu-se un tip de abordare foarte riscant: majoritate/minoritate. in loc sa existe o abordare a romilor din prisma cetatenilor tarii, la nivelul institutiilor statale romii sunt perceputi ca fiind un alt tip de grup, un grup special.


    
Modul in care este perceput romul in Romania contemporana tine de o imagine denigratoare, dezumanizanta, care atrage permanent atentia asupra faptului ca acest grup constituie o problema de care societatea trebuie sa se delimiteze. intregii societati romanesti ii e „rusine” sa recunoasca existenta imaginilor dezumanizante despre romi, preferand o abordare simplista, in care se afirma ca romii nu sunt rau tratati in Romania, ca li se ofera toate sansele de afirmare, insa ei nu doresc sa se integreze in cadrul societatii (ex: li s-au oferitm locuri de munca, dar nu vor sa munceasca). Imaginarul colectiv romanesc ii portretizeaza pe romii ca fiind altceva in cadrul societatii, care creeaza temeri, repulsii, neintelegeri. Mentalul colectiv romanesc refuza astfel sa-i considere pe romi ca fiind cetateni activi ai societatii actuale, folosindu-se de cele mai multe ori cuvinte injositoare (nespalat, urat, criminal, bandit, hot, etc), creandu-se acele mecanisme de stigmatizare care ii fac chiar si pe romi sa-si refuze apartenenta la propriul grup etnic. Stigmatul social, in interiorul si exteriorul grupului etnic roma, este ata de mare incat construirea unei imagini pozitive este aproape imposibila.


    
Care sunt mecanismele statale si societale prin care se asigura o reprezentare echitabila a intereselor fiecarui grup etnic din societate? Cat de mult se poate cere unui grup etnic sa se schimbe atata vreme cat societatea majoritara are propriile blocaje, refuzand sa iasa din imaginile dezumanizante despre romi? Care sunt mecanismele administrative si juridice ale statului roman care sa corespunda nevoilor reale ale cetatenilor din Romania, indiferent de apartenenta etnica? Care este gradul de implementare a politicilor statale intr-un mod echitabil, care sa nu tina cont de apartenenta etnica a unui grup sau altul din societate? La aceste intrebari inca mai caut raspunsuri.Lucrarea de fata doreste sa ofere un model de interventi de succes in cadrul comunitatilor de romi si totodata se vrea un semnal de alarma in ceea ce priveste dimensiunea si gravitatea problemelor cu care se confrunta romii, nevoile speciale ale acestora. Modelul de interventie care se preteaza cel mai bine in munca cu comunitatile de romi din Romania este cel al dezvoltarii comunitare. Spun acest lucru avand in vedere faptul ca romii cumuleaza o serie de caracteristici ale deprivarii atat din punct de vedere material, cat si organizational, educational, lingvistic, religios etc.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Metode de Interventie in Cadrul Comunitatilor Defavorizate". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSmetode de interventiecomunitati europene
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...