Politici Publice

Incarcat la data: 24 Mai 2013

Autor: deo

Pret: Gratuit

Numar pagini: 102

Tip fisier: zip

Marime fisier: 5388 kb

Explicarea, intelegerea si evaluarea politicii globale, indiferent de conotatiile avute in vedere (ca stiinta si arta de a guverna multimile; ca subsistem care asigura reglarea, buna functionare si echilibrul ansamblului societatii; ca domeniu specific raporturilor dintre guvernanti si guvernati, dintre conducatori si condusi, dintre cei care detin puterea si cei care exercita deciziile ei etc.), reprezinta obiectul de studiu privilegiat al politologiei, filosofiei politice, antropologiei politice, teoriei generale a politicii si statului, având consecinte benefice in planul metodologiei si aprofundarii cercetarilor in domeniu.

Limitarea discursului doar la abordari globale, teoretice privind viata politica a societatii va vitregi agentii practicilor politice concrete (autoritati publice), prin care urmeaza a se rezolva in mod curent problemele publice cu care se confrunta colectivitatile, comunitatile umane, sociogrupurile ce compun societatea globala, de instrumentele cognitive menite nu numai sa le orienteze ci, mai ales, sa le amplifice competenta si eficienta seriilor de actiuni politice intreprinse, sa le sporeasca puterea de a guverna in conditiile competitiei politice.
   
O conceptie si o cultura generala despre politica globala sunt utile guvernului pentru elaborarea programului politic pe durata mandatului, cu deschideri pe orizonturi de timp chiar mai lungi (de 10-15 ani), care va dobândi legitimitate prin aprobarea sa de catre Parlament.

Dar realizarea unui program politic, a unei strategii de dezvoltare globala contine o multime de componente mai concrete, ca de pilda: Cum vor fi repartizate in teritoriu noile capacitati de productie si unitati prestatoare de servicii? Cum va fi planificata si gestionata educatia, pentru a forma forta de munca necesara? In ce fel se va actiona pentru reducerea somajului si saraciei? Ce demersuri vor fi facute pentru a se asigura protectia mediului natural si artificial, pentru a elimina poluarea? Ce se va intreprinde pentru a ameliora politica de sanatate? Ce masuri sunt necesare in domeniul protectiei categoriilor sociale marginalizate? in ce va consta politica agrara si de dezvoltare a civilizatiei rurale? Care va fi programul de dezvoltare a cercetarii stiintifice? Cum se va actiona in domeniul luptei antidrog, antisida, antiterorism? Ce schimbari institutionale vor avea loc in sfera puterii judecatoresti, in sistemul reglementarilor juridice pentru a face fata noilor provocari? Care va fi programul privind dezvoltarea capacitatii de aparare a statului? Dar programul de integrare in  Uniunea Europeana? etc. Toate acestea sunt doar câteva dintre problemele aflate pe agenda celor ajunsi la putere, a caror rezolvare solicita inteligenta, cunoastere si energii necesare pentru a gasi solutii optime si rezolvari practice.

Solutionarea practica a unor astfel de probleme presupune putere si autoritate publica, sta in competenta institutiilor publice si constituie obiectul politicilor publice.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politici Publice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuripolitici publicecurs stiinte politice
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...