Politologie

Incarcat la data: 19 Noiembrie 2011

Autor: leru liviu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26271 kb

Cap.II. Statul ca institutie centrala a sistemului politic
   

Statul si elementele sale caracteristice
 


Exista mai multe perspective de a intelege statul
- ca instrument si forma institutionalizata de exercitare a puterii politice
functia de organizare, conducere, coordonare si exercitare legitima a autoritatiiin raport cu populatia ce traieste pe un teritoriu


Intre  notiunea de stat si notiunea de putere politica exista o stransa legatura statul este o organizatie complexa de institutii si reglementarii juridice menit s a asigure ordinea sociala convietuirea indivizilor si grupurilor si sa administreze functionarea coerenta a societatii.

 


Notiunea de sist politic este mai ampla decat notiunea de stat oricum  statul este o intruchipare a puterii politice si este elementul central al sist politic.

 


Politicul nu se confunda cu statul , statul este doar o ipostaza istorica  a politicului. Politicul este institutia ce nu lipseste din nicio societate umana de orice treapta ar fi chiard aca politicul nu imbraca forma statului decat in anumite condtii istorice

 

Exista societati fara stat insa nu exista societati lipsite de fenomene de dominatii. Ca principala institutie a sist politic statu lia forma unui  ansamblu de institutii ierrahizate si codificate legislativ, aceste institutii sunt distincte de institutiile civile si care dispun de instrumente si resurse pt a exercita autoritatea in teritoriul delimitat.

 

Statul are o org jurid explicita reprezentata de principalele instante ale puterii politice :
-    un sisit legislativ
-    un sist executiv
-    un sist judecatorescStatul este rezultat al unei asocieri intime a ideii de norma juridica obligatorie si a unui sist de institutii ce garanteaza asigura respectarea si aplicarea legilor. Statul este o componenta, un element al societatii in ansamblu ei , in acelasi timp statul are fctia de a organiza si aministra o societate in ansamblu ei .

 

Statul este o sursa a dreptului pt societate, emite norme legi si decizii obligatorii. Statul rep elem central al sist politic este forma caracteristica  a puterii politice in care institutile  sale sunt singurele care detin dreptul legitim de a utiliza mijloacele necesare inclusiv constrangerea la nevoie pt a impune sau conserva ordinea sociala.

 

Definirea puterii politice se expliciteaza prin mecanismu de functionare a statului care este o forma de intruchipare  a puterii politice.


Spre deosebire de alte forme de dominatie din societate, dominatia politica are un specific in sensu ca se traduce prin teritorialitate prin continuitate in spatiu si timp are o structura administrativa specializata, implinita in forma statului modern.


Elementele definitorii ale statului sunt:
-    populatia
-    teritoriul
-    structura politica de conducere
-    un aparat administrativ sau birocratia


Max Weber a dat denumirea de birocratie.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Politologie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: INSTITUTIEpolitologiestatul
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...