Sisteme partidiste

Incarcat la data: 07 Decembrie 2011

Autor: Ivancea Laura

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 22447 kb

1. Sisteme monopartidiste.
   

Monopartidismul consta in fundamentarea activitatii si vietii politice din societate pe existenta si functionalitatea unui singur partid politic. Partidele unice integrate in aparatul de stat, nu mai indeplinesc aceleasi functii ca ale unui partid dintr-un sistem concurential. Weber si Raymond Aron demonstreaza ca partidele monopoliste ce dispun de exclusivitatea reprezentarii politice isi schimba natura.

 

Pentru Aron, criteriul care permite distinctia dintre o democratie si un regim totalitar este de fapt numarul partidelor. Singurul test acceptabil, pentru departajarea democratiei de totalitarism, este deci  numarul de partide existente.


Daniel – Louis Seiler, insista, in definirea partidelor, pe competitia politica inerenta functiei partizane, refuzand partidelor unice calitatea de partide. Un partid, luptand prin definitie contra altuia nu poate sa fie unic intr-un sistem politic. Aceasta excludere impiedica discutarea rolului organizatiilor, pentru sistemul in care reprezentarea politica este monopolizata de o singura organizatie, situatie ce corespunde tuturor tarilor socialiste si multora dintre tarile Lumii a Treia, pana la tranzitia democratica  de la inceputul anilor 1990.

 

Chiar si acum partidele unice nu au disparut de peste tot.in multe regimuri socialiste partidul este adevaratul centru de putere insarcinat sa dirijeze asamblul aparatului de stat si sa produca indivizi conformi idealului politic.

 

Toate institutiile (conducerea intreprinderilor, sindicatele, mass-media, aparatul scolar, miscarile de tineret) sunt sub controlul sau, ceea ce ii permite, prin institutii si organizatii de masa, sa integreze ansamblul indivizilor, pentru ca  toti sunt obligati sa fie membri ai cel putin uneia dintre organizatiile de masa, in timp ce adeziunea la partid este rezervata elitei. Se poate vorbi de un partid polimorf, adica de un partid care controleaza intreaga societate, dispunand de ramificatii in fiecare domeniu al societatii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sisteme partidiste". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Democratieregimmonopartidism
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan