Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor

Incarcat la data: 23 Februarie 2010

Autor: evabota

Pret: 80 credite

Numar pagini: 22

Tip fisier: zip

Marime fisier: 62 kb

Cursul "Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor" se adreseaza tutoror acelora care sunt interesati de crearea, organizarea si functionarea ONG-urilor. Din multiplele aspecte pe care le-am fi putut trata am ales latura juridica a ONG-urilor.

Am avut in vedere doua laturi ale subiectului: o parte practica (de exemplu, sunt enumerate concret etapele constituirii unui ONG) dar si o parte care priveste fundamentarea libertatii de asociere in vederea constituirii unei asociatii sau fundatii.

Participatii la curs vor putea discrimina correct asociatia de fundatie (care sunt deosebirile dintre acestea) precum si beneficiile participarii la astfel de organizatii.
1. Reglementarea legala
Principala reglementare in materia organizatiilor non-guvernamentale este data de Ordonanta Guvernului nr. 26 din 30 ianuarie 2000, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii. Ordonanta a intrat in vigoare la 3 luni de la publicare.
Aceasta Ordonanta a fost modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 37 din 30 ianuarie 2003 pentru modificarea si completarea OG 26 din 2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial nr. 62 din 1 februarie 2003.
Ordonanta a fost aprobata prin Legea nr. 246 din 18 iulie 2005 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, publicata in Monitorul Oficial Nr. 656 din 25 iulie 2005.
Reglementarea anterioara data din 1924: Legea nr. 21 din 1924 privind persoanele juridice, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 27, din 6 februarie 1924.
in acest curs, orice referire la lege sau ordonata neurmate de alte specificari se considera ca trimit la Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, asa cum a fost modificata si completata.
2. Principiul liberei asocieri
Libera asociere este un drept castigat prin Constitutia din 1991 (consacrat de aceasta in art. 40): cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.
De altfel, chiar legea se refera la acest principiu (in art. 5 alin. 2): "in temeiul dreptului constitutional la asociere, persoanele fizice se pot asocia fara a constitui o persoana juridica atunci cand realizarea scopului propus permite aceasta." Asadar, in realizarea drepturilor constitutionale, regula este ca se pot constitui asociatii/ fundatii de catre cetatenii interesati pe baza liberului consimtamant. in mod exceptional, daca nu sunt incalcate dispozitii imperative ale legii, persoanele fizice isi pot realiza scopul propus fara constituirea asociatiei/ fundatiei.
Reglementarea actuala are ca scop crearea cadrului pentru:
a.    exercitarea dreptului la libera asociere; constituirea (precum si functionarea) asociatiilor si fundatiilor este aplicarea acestui drept constitutional;
b.    promovarea valorilor civice, ale democratiei si statului de drept; indiferent de obiectivele particulare ale unei asociatii/ fundatii, aceste entitati sunt obligate sa respecte (si chiar mai mult - sa promoveze valorile civice, ale democratiei si statului de drept).
c.    urmarirea realizarii unui interes general, local sau, dupa caz, de grup;

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSOrganizareFUNCTIONAREAsociatiiONG-URIOBIECTEfundatiiprogramare orientata
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan