Expertiza medico-legala psihiatrica

Incarcat la data: 01 Mai 2010

Autor: INA 4U

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 27 kb

Iresponsabilitatea drept cauza de inlaturare a vinovatiei este consecinta bolilor psihice (care duc la abolirea discernamantului), a minoritatii sub 14 ani, a unor deficite mintale grave, cand subiectul "nusi a dat seama de actiunile salesi de urmarile lor". Fapta comisa trebuie sa fie consecinta unui act comisiv sau omisiv ce a perturbat "cumpana mintii" (Eminescu), cu pierderea discernamantului ca element esential al conştiintei moralesi, consecutiv, necesitatea masurilor de siguranta.
Sub aspect procesual, expertiza medico legala devine obligatorie in omorul deosebit de grav si ori de cate ori juristul are indoieli asupra starii mintale a unei persoane in momentul comiterii actului (antecedente psihiatrice sau minori, la care lipsa discer¬namantului constituie o prezumtie juris et de jure). Conform legii, expertiza se efectueaza in unitatile medico legale unde exista spitale de psihiatrie, prin internaresi intr o comisie formata dintr un medic legistsi doi psihiatri.
In raport cu riscul nocivitatii comportamentale a unui bolnav psihic, se recomanda masuri de protectie sociala (masuri de siguranta).

 

Psihiatria medico legala se impune ca o ramura a psihiatriei sociale ce studiaza comportamentul patologicsi deviant din diferite boli psihicesi evalueaza apoi discer¬namantul mintal (capacitatea de asi reprezenta continutulsi consecintele faptelor comise) pentru nevoi judiciare. Iresponsabilitatea penala constituie un progres alstiintelor medicale, ce au demonstrat ca boala mintala nu e o stapanire a bolnavului de duhuri rele, ci o boala a creierului prin care bolnavul devine alienat (instrainat de el, de psihicul sau, precumsi de mediul sau de existenta)si, prin urmare, cum spuneau pravilele noastre, "pedeapsa de a fi nebun ii este de ajuns".
Pentru a intelege corect conditiilesi continutul acestui tip de expertiza, este util sa rezumam cateva trasaturi ale comportamentului uman.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Expertiza medico-legala psihiatrica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURScurs medicinaexpertiza psihiatricacurs formator
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...