Psihiatrie

Incarcat la data: 15 Februarie 2012

Autor: Silvyeg Silvye

Pret: Gratuit

Numar pagini: 49

Tip fisier: zip

Marime fisier: 90311 kb

I. INTRODUCERE IN PSIHIATRIE

1.    DEFINITIA SI OBIECTUL PSIHIATRIEI
2.    RAMURI ALE PSIHIATRIEI
3.    ISTORICUL PSIHIATRIEIEtimologic, psihiatria deriva din cuvintele grecesti pschee=suflet si din iatreia=vindecare. Astfel, poate fi definita ca fiind stiinta vindecarii bolilor sufletesti umane. Conceptul de psihic este des intalnit si utilizat ca prefix intr-o serie de cuvinte compuse ce eticheteaza discipline stiintifice.

 

Psihicul, in linii mari, este un concept biologic si social ce cuprinde totalitatea vietii constiente a unui individ, a proceselor, activitatilor si insutirilor psihice aflate intr-un echilibru dinamic adaptativ ce realizeaza starea de psiho-stazie, dand expresie unitatii indestructibile, denumita personalitate.

 

In dezbaterea conceptului de personalitate, au existat 2 tipuri de abordari:
1.   Idealista—idealismul reduce existenta la constienta. Partizanii idealismului, prin creditarea ideii ca spiritul este o realitate independenta si superioara, sunt implicit si sustinatorii spiritualismului care accepta credinta in Dumnezeu si in valorile spirituale, ceea ce constituie scopul suprem al activitatii umane.
2.    Materialismul—considera materia ca fiind singura realitate, negand existenta spiritului, al lui Dumnezeu si a vietii de dincolo. Materia este substanta divizibila, cu greutate, ce se afla in diverse stari de agregare fiind sursa permanenta a senzatiilor noastre. in opozitie cu idealismul, materialismul considera materia ca existand independent de omul ganditor si face din constiinta un fenomen secundar, dependent de materie.

 

Activitatea psihica se afla in stransa legatura cu substratul ei material si prin acesta cu intregul organism. Viața psihica este legata indisolubil de activitatea somatica generala si de accea a celulelor cenusii care alcatuiesc cortexul cerebral. Acest univers celular este izvorul si moartea vietii sufletesti. Constructia acestuia s-a realizat de-a lungul unor etape, a unor salturi calitative ce au existat si marcat evolutia progresiva a filogenezei si care se repeta in ontogeneza. Aceste etape evolutive au ramas fixate in memoria bilogica a elementelor fundamentale ale celulelor cenusii si au devenit conditionate genetic. Astfel, celulele cenusii au devenit depozitoarele sociale ale individului.

 

Dupa McLean, creierul uman a mostenit 3 nivele structurale ce pastreaza o semiautonomie: un creier propriu reptilelor (creierul mijlociu, ganglionii bazali, substanta reticulata) care functioneaza prin comportamente stereotipe instinctuale; un creier propriu mamiferelor inferioare (cortexul limbic) cu rol in emotii, activitati viscero-somatice; un creier propriu mamiferelor superioare(neocortexul) care permite omului cumularea comportamentelor instinctive, a starilor emotionale cuposibilitatea comunicarii prin vorbirea articulata, scris, acte deliberate.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Psihiatrie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORICPsihiatriePSIHIC
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan