Curs - nivel licenta - Psihologie animala

Incarcat la data: 14 Octombrie 2010

Autor: DYVINA

Pret: 80 credite

Numar pagini: 58

Tip fisier: zip

Marime fisier: 468 kb

Cursul de Psihologie Animala face parte din pachetul de discipline optionale ale specializarii Psihologie, nivel licenta, din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Disciplina urmareste formarea aplicativa a studentilor in domeniul psihologiei animale (elemente de psihologie comparata, etologie si ecologie comportamentala). Obiectivele cursului vizeaza intelegerea principiilor proxime (mecanism) si ultime (evolutioniste) care stau la baza studiului comportamentului animal, precum si intelegerea aplicabilitatii studiului stiintific al comportamentului animal si a inferentelor pluridisciplinare oferite de modelele animale.

Cursul ofera posibilitatea insusirii metodelor actuale de colectare si analiza a datelor in etologie, elaborarea de designuri valide ecologic, atat in conditii de laborator, cat si in conditii de semicaptivitate si salbaticie (eng. field studies).

1.4. Organizarea temelor in cadrul cursului
Cursul de Psihologie Animala urmeaza modelele de curs oferite de universitati de prestigiu internationale, cum ar fi Universitatea Cambridge (UK) si Universitatea din Zurich (Elvetia), cu care titularul cursului a desfasurat/desfasoara diverse colaborari in domeniu (stagiu doctoral si cercetare stiintifica). Temele acestui curs sunt organizate astfel incat sa acopere conceptele fundamentale cu care opereaza psihologia animala si sa le detalieze la un nivel mediu de specificitate.

Continutul cursului acopera urmatoarele teme, organizate in sapte module: (1) Abordarea evolutiva a studiului comportamentului animal: intrebari proxime si ultime; Evolutia si mecanismele comunicarii: adaptabilitate si strategii individuale si de grup. Ipoteza reginei rosii (eng. Red Queen Hypothesis). (2) Dezvoltarea ontogenetica a comportamentului: determinism genetic, sindroame comportamentale si fenotipuri cu valoare adaptativa; (3) Metode de recoltare si analiza a datelor in etologie. Rolul mediului in dezvoltarea comportamentului; (4) Etologia cognitiva – abordare interdisciplinara: intentionalitatea, jocul social, utilizarea uneltelor, individualitatea si recunoasterea sociala, comunicarea simbolica; (5) Interactiunea pradapradator: testarea ipotezelor adaptationiste, camuflajul, comportamentul criptic. (6) Evolutia strategiilor de reproducere la animale si evolutia dimorfismului sexual comportamental. Costurile si beneficiile socialitatii: cooperarea, eusocialitatea, selectia parentala (kin selection) si altruismul; (7) Abordarea etologica a terapiei asistate de animale: interactiunea om-animal in procesul modelarii reciproce a comportamentului.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs - nivel licenta - Psihologie animala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LicentaCURS PSIHOLOGIEpsihologia multimilor