CURS PSIHOLOGIE: PSIHOLOGIA VARSTELOR II

Incarcat la data: 22 Octombrie 2009

Autor: Timea Adam

Pret: 100 credite

Varstele omului sunt evidente. Ele se impun ca dimensiuni identitare primare. Simtul comun - care poate fi extrem de pertinent si eficient intr-o mare parte a situatiilor cotidiene - tinde sa foloseasca varsta ca explicatie. Or, psihologul sau educatorul explica prin ceea ce se intampla la nivelul proceselor psihice, la o varsta data. Sa urmarim doua situatii, care subliniaza aceste tendinte diferite.

"Este inca mic, nu stie", ne vor explica parintii unui prescolar pe care tocmai l-am pacalit cu intrebarea: "Daca o fetita se imbraca, se tunde si se joaca ca un baiat, ce este ea?" si care ti-a raspuns, senin, "baiat". "Este un raspuns tipic pentru absenta capacitatii de conservare a genului. Copilul are sub 6 ani. in stadiul cognitiv in care se afla acum, el nu putea sa dea alt raspuns" - ne va spune psihologul sau educatorul.Conservarea genului este etapa finala in dezvoltarea conceptului de gen. Copilul intelege ca sexul persoanei este un invariant si ca nu se schimba indiferent de modificarile aparente (imbracaminte, pieptanatura, tip de activitate).

Psihologia varstelor / dezvoltarii este o specialitate aparte si relativ recenta in domeniul psihologiei. Ea se ocupa de schimbarile comportamentale care apar de-a lungul vietii individului, raspunzand la intrebari cum ar fi: "Cum ne comportam?"; "De ce?"; "Care sunt diferentele fata de acelasi tip de comportament al aceluiasi individ, aflat la un alt stadiu de dezvoltare?"; Exista modificari fundamentale in comportamentul uman?"; "Cum se petrec aceste modificari si ce anume se schimba?"; "Care sunt cauzele acestor schimbari?"; "in ce masura schimbarile sunt continue si in ce masura se structureaza ca stadii mai bine sau mai putin bine definite in dezvoltarea umana?". Psihologia dezvoltarii descrie modificarile comportamentelor atat in mod analitic, cat si global, de la simturi si pana la interactiunile cu ceilalti. Este domeniul psihologiei, care are in vedere o larga varietate a schimbarilor, cum ar fi: schimbarile fizice, cognitive, psihosociale. De aici rezulta interdisciplinaritatea dezvoltarii umane.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "CURS PSIHOLOGIE: PSIHOLOGIA VARSTELOR II". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan