Genetica comportamentului uman

Incarcat la data: 26 Decembrie 2012

Autor: ana ana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 18

Tip fisier: zip

Marime fisier: 167 kb

Un obiect sau un proces se numeste cauza cand precede si produce cu necesitate un alt obiect sau proces denumit efect. ( Cu stupoare am constatat, la un logician de prestigiu – este vorba despre von Wright, 1995 -, punerea efectului inaintea cauzei, caz considerat de el ca unic in realitate, ceea ce, consideram noi, reprezinta o eroare de gandire). Atat in plan fenomenologic, cat si procesual, comportamentul este un fenomen cauzal, dand termenului «cauza» un inteles mai general.

Mai mult decat in oricare alt domeniu, in etologie trebuie sa facem distinctie intre tipurile de cauze, cu atat mai mult cu cat, in aceasta zona stiintifica, interpretarile eronate pot conduce la grave consecinte. Din perspectiva celor ce ne intereseaza, cauzele pot fi impartite in doua mari categorii: cauze eficiente si cauze declansatoare. Pentru a simplifica lucrurile, sa dam un exemplu dintr-un domeniu mai accesibil. Pentru gandirea comuna, cauza plecarii proiectilului din arma este apasarea pe tragaci.

In realitate, insa, cauza eficienta a plecarii proiectilului este presiunea de gaze dezvoltata de aprinderea pulberii din cartus, celelalte procese fiind, in raport cu plecarea proiectilului, cauze declansatoare in trepte: apasarea pe tragaci - desi ea este cauza eficienta a eliberarii cuiului percutor al capsei -, detonarea capsei - desi ea este cauza eficienta a aprinderii pulberii-, aprinderea pulberii - abia aceasta fiind cauza eficienta a generarii presiunii de gaze care elimina proiectilul.

In domeniul de care ne ocupam, comportamentul, independent de categorie, are o singura cauza eficienta (cea de la capatul initial al lantului cauzal), aceasta fiind reprezentata de atingerea unui anumit nivel al entropiei la care se mentine homeostazia globala (in cazul fiintei umane - homeostzie bio-psihosocio- culturla), si mai multe cauze declansatoare, acestea putand sa fie considerate drept «motivatii secundare» sau aparente. O asemenea problema este esentiala pentru psihoterapeuti: arta lor consta tocmai in descoperirea cauzei eficiente prin analiza celei declansatoare (motivatie aparenta).

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Genetica comportamentului uman". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriCURS PSIHOLOGIEgenetica comportamentului uman
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan