Psihologia rezolvarii conflictelor

Incarcat la data: 14 Decembrie 2013

Autor: Laura Saicu

Pret: Gratuit

Numar pagini: 88

Tip fisier: zip

Marime fisier: 750 kb

Conflictul este o parte organica a naturii umane, un fenomen natural si omniprezent, o manifestare cu posibil potential pozitiv, fapt pentru care este imperios necesar sa ne imbunatatim raspunsurile noastre in fata conflictului.


Termenul de “conflict” provine de la verbul latinesc confligo, ěre = a se lupta, a se bate, cu participiul substantivat de conflictus, avand sensurile de ciocnire, soc dar si de cearta, lupta impotriva cuiva. Acceptiunea traditionala, reflectata de majoritatea dictionarelor si enciclopediilor, defineste conflictul prin termeni similari violentei, ca disensiune, frictiune, disputa, cearta, scandal, lupta, razboi, desi violenta este doar una din directiile in care evolueaza conflictul. (De exemplu, Paul Popescu-Neveanu considera conflictul drept o „Ciocnire si lupta intre motive, tendinte, interese, atitudini opuse si de forte relativ egale si greu de conciliat sau ireconciliabile.” (1978).


Pentru multi elevi, „conflict”= „lupta”, inclusiv lupta fizica. in timp ce lupta este un aspect al conflictului, conflictul este mult mai mult decat atat. Ca rezultat al acestei definitii gresite, cel mai adesea multi elevi nici macar nu recunosc ca se afla intr-un conflict pana ce acesta nu se transforma in lupta.

Ulterior conflictul a inceput sa-si largeasca semnificatia, incluzand si ideea de interdependenta, colaborare, castig-castig alaturi de cea exclusiv antagonica. Dupa B. Mayer (2000), conflictul este un fenomen psihosocial tridimensional, care implica o componenta cognitiva (gandirea, perceptia situatiei conflictuale), o componenta afectiva (emotiile si sentimentele) si o componenta comportamentala (actiunea, inclusiv comunicarea). in cele ce urmeaza vom detalia aceasta definitie.


Componenta 1: Perceptia conflictului, modul in care il intelegem si cum il evaluam. Persoana percepe, sesizeaza, observa semnele conflictului la sine, la celalalt si in relatia interpersonala. Obiectul acestei perceptii il constituie: diferentele, incompatibilitatile si expresia, exteriorizarea de catre partener a starii de conflict.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Psihologia rezolvarii conflictelor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CursuriCURS PSIHOLOGIEpsihologia rezolvarii conflictelor
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan