Psihologie judiciara

Incarcat la data: 10 August 2011

Autor: Ana Maria

Pret: 80 credite

Numar pagini: 59

Tip fisier: zip

Marime fisier: 524759 kb

Dinamica vietii sociale, prin sistemul si ordinea actelor si fenomenelor umane fundamenteaza si permite intelegerea raporturilor si conflictelor sociale. Abordarea actelor, faptelor si proceselor umane existand in mod izolat, fara identificarea repetabilitatii si a dezechilibrului proceselor psihice, care le insotesc, nu determina cu certitudine intelesul real dintre intentia si conduita exterioara a persoanei.

 

Libertatile de actiune ingaduite de sistemul social vor defini si raportul dintre libertatea individuala si necesitatea sociala, in sensul ca exista o stransa intre modul de concepere, de elaborare a unei activitati, modul de indeplinire, de executare a acesteia, precum si modul in care rezultatul produs se reflecta in gandirea persoanei.

 

Executarea actiunii in limitele drepturilor consacrate de sistemul social poate sa fie interpretata ca o actiune permisa, folositoare persoanei sau grupului social din care face parte. Neacceptarea sau respingerea prealabila, prin norme socio-juridice a unor acte, actiuni, activitati umane si amenintarea cu aplicarea unor sanctiuni, califica activitatea comisa ca fiind ilicita si condamnabila. Actiunea sau inactiunea individuala produce consecinte admise sau prejudiciabile social care se reflecta in procesele psihice traite de orice om, prin raportare la trebuintele si interesele personale.

 

Aceste procese psihice mijlocesc cunoasterea trairilor si dezvaluie geneza activitatii umane, esenta reflectarii psihice a acesteia prin redarea activa a modului de concepere, executare si reflectare a actului si consecintelor sale. Prin actiune sau inactiune, realitatea este transformata si reflectata in mod constient de catre om, acesta intervenind in determinismul si dinamica vietii sociale, prin asumarea responsabilitatii pentru consecintele rezultate.

Notiunea de psihologie (gr. psyche- suflet si logos-stiinta) este definita ca stiinta proceselor psihice, a insusirilor si relatiilor interumane

 

1. Dominanta caracteristica a existentei umane decurge din procesele cognitive, volitionale si afective, rezultate din faptele produse de om, precum si din insusirile, trasaturile si reflectarea psihica a relatiilor interumane.

In procesul reflectarii psihice a realitatii, a sistemului complex de relatii interumane, a proceselor naturale, sociale, economice un rol distinct revine caracterului, temperamentului si aptitudinilor individului.

 

Reflectarea caracteristicilor specifice ale obiectelor si actelor din realitate influenteaza psihicul orientand individul spre adoptarea reactiilor care satisfac trebuintele, interesele si procesele sale afective. Relatiile interumane se desfasoara in anumite limite astfel incat, pentru aspectele ivite in mod neprevazut, individul trebuie sa aiba capacitatea de a se adapta si a se reorienta, atat sub aspect actional, cat si psihic, pentru a evita prejudicierea sa, precum si a altor valori sociale.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Psihologie judiciara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PSIHOLOGIEActiunepsihologie judiciara
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan