Psihologie judiciara

Incarcat la data: 10 Noiembrie 2011

Autor: andrian brinzan

Pret: Gratuit

Numar pagini: 130

Tip fisier: zip

Marime fisier: 799153 kb

Fenomenul de devianta sociala in general, cel de infractionalitate in special, implica in conditiile actuale ale societatii noastre, o serie de probleme si aspecte de un deosebit interes teoretic si practic pentru cercetarea stiintifica. Daca problematica teoretica se refera la mecanismele etiologice, la modalitatile de producere a infractionalitatii si la semnificatiile sociale ale comportamentului infractional, cea practica presupune, atit metode de investigare si cunoastere, cit si forme si mijloace de prevenire si combatere a manifestarilor antisociale la nivel individual si social.


Fenomenul infractional, prin complexitatea factorilor care il genereaza si prin diversitatea formelor in care se manifesta, nu poate fi explicat si inteles fara aportul psihologiei judiciare. Factorul determinant al comportamentului infractional este intotdeauna de natura subiectiva, dar acest aspect nu poate fi izolat de contextul in care se manifesta: social, economic, cultural etc.


Din perspectiva psihologiei judiciare, persoana trebuie acceptata ca fiind o fiinta care in mod obisnuit actioneaza rational, dar uneori automat si chiar irational. Diversele trebuinte se manifesta in constiinta persoanei ca mobil al comportamentului, iar in cazul unui concurs de imprejurari acestea pot determina luarea unor decizii pentru savirsirea infractiunii. Psihologia judiciara cerceteaza comportamentul sub toate aspectele, deschide largi perspective explicatiei stiintifice a mecanismelor si factorilor cu rol favorizant, permitind o fundamentare realista a manifestarilor acestuia.

 

Diagnosticarea profilului psihocomportamental al infractorului, evidentierea cauzelor care au determinat comportamentul acestuia, constituie pirghii esentiale in conturarea programelor de prevenire. Cele mai importante probleme care stau in atentia psihologiei judiciare sunt:


- factorii determinanti ai comportamentului infractional;
- mecanismele psihologice si psihosociale implicate in activitatea infractionala;
- particularitatile psihologice ale personalitatii infractionale;
- mecanismele psihologice implicate in fenomenul recidivarii activitatii infractionale;
- psihologia victimei;
- psihologia marturiei judiciare;
- modalitatile de prevenire a infractionalitatii;
- structura si mecanismele psihologice ale comportamentului simulat;
- explicarea conduitelor dizarmonice intilnite in practica judiciara;
- dimensiunile psihologice si psihosociale ale privarii de libertate;
- mass-media si infractionalitatea;
- implicatiile psihologice ale terorismului contemporan etc.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Psihologie judiciara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: PSIHOLOGIEDeviantajudiciar
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...