Tehnici proiective

Incarcat la data: 24 Mai 2010

Autor: Alice Alexandra

Pret: 80 credite

Numar pagini: 55

Tip fisier: zip

Marime fisier: 482 kb

Notiunea de proiectie a fost lansata in Psihologie de Freud in 1894 in lucrarea Psihonevrozele de aparare. El utilizeaza proiectia pentru a explica diferite tulburari psihopatologice ca fobiile sau paranoia din perspectiva psihanalitica, afirmand ca proiectia este o operatie prin care subiectul expulzeaza din sine si localizeaza in altul anumite calitati, sentimente si dorinte chiar obiecte pe care nu le cunoaste sau le refuza in sine insusi.

Definitia proiectiei: este tendinta oamenilor de a fi influentati de trebuintele, emotiile si structura lor psihologica de ansamblu in interpretarea realitatii, ori de cate ori campul perceptiv prezinta o anumita ambiguitate. Problematica proiectiei necesita discutarea relatiilor cu conceptul de transfer, cu cel de identificare si cu cel de mecanism de aparare.
1. proiectie-transfer: subiectul arata prin atitudinea sa faptul ca asimileaza o persoana cu o alta.
2. proiectie-identificare: subiectul se asimileaza altor persoane sau asimileaza in sine obiecte externe
3. proiectia ca mecanism de aparare: in paranoia, in fobie, in gelozia proiectiva care este diferita de gelozia normala sau delirul de gelozie paranoic.

Obiective
- generale: familiarizarea studentilor cu teoriile psihologice privind mecanismele proiectiei, cunoasterea principalelor probe proiective si a cadrelor interpretative specifice;
- specifice informationale: cunoasterea teoriilor care permit interpretarea psihologica a diferitelor teste proiective; capacitatea de a diferentia materialul proiectiv si rolul sau in a reliefa principalele aspecte privind dinamica si continuturile psihismului inconstient;
- specifice operationale: formarea unor deprinderi de aplicare si interpretare a unor tehnici proiective.
II) Continut
Tehnici Proiective
1. Proiectia: definire si factori. Tehnicile proiective: caracterisitici si clasificare
2. Diverse Perspective ale fenomenului proiectiei
3. Testul Omului (“Deseneaza o persoana”) - DAP
4. Testul familiei
5. Testul arborelui
6. Experimentul asociativ-verbal (TAV)
7. Fabulele Düss
8. Teste de completare – Testul Rotter
9. Testul tematic de aperceptie ( T.A.T.)
10. Testul pulsiunilor (Szondi)
11. Tehnica petelor de cerneala. Testul Rorschach

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Tehnici proiective". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSPSIHOLOGIEFREUD