Curs Defectologie si Logopedie

Incarcat la data: 23 Aprilie 2012

Autor: Manolache Oana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 111

Tip fisier: zip

Marime fisier: 657 kb

Constituirea ca stiinta a defectologiei si logopediei trebuie inteleasa in relatie cu evolutia stiintelor psihologice si pedagogice care au cunoscut un avant seminificativ in a doua jumatate a secolului XIX si prima parte a secolului trecut. In acest context s-au constituit noi domenii ce au trecut de la latura teoretica la accentuarea caracterului aplicativ bazat pe nevoia de cunoastere a copilului si de evaluare a capacitatilor psihice, in vederea adoptarii unor strategii eficiente pentru sporirea influentelor procesului instructiv-educativ.

 

S-a acreditat ideea ca diferentele psihofizice dintre copii si modalitatile specifice de activitate determina adoptarea ierarhica si diferentiala a educatiei si interventiilor care sa valorifice maximal potentialul uman restant. Ca atare, se considera ca orice fiinta umana poate fi supusa unui proces pozitiv de influentare, iar pentru copiii cu dizabilitati, instructia si educatia trebuie sa se subordoneze scopului corectiv-recuperativ si integrativ socio-profesional.


Pe acest fundal s-au diversificat noi domenii ale defectologiei si logopediei care ulterior au capatat o extindere si dezvoltare semnificativa cu referire la intreaga problematica a tuturor categoriilor de indivizi plasati la extremele “normalitatii”. Subliniem definitia moderna data domeniului de catre Emil Verza (1998, pg.3) : “Psihopedagogia speciala sau defectologia este stiinta psihopedagogica ce se ocupa de persoanele handicapate, de studiul particularitatilor psihice, de instructia si educatia lor, de evolutia si dezvoltarea lor psihica, de modalitatile corectiv-recuperative pentru valorificarea potentialului uman existent si formarea personalitatii acestora in vederea integrarii socio-profesionale cat mai adecvate”.


Prin urmare, defectologia si logopedia, sinonim psihopedagogia speciala, depaseste cadrul teoretic si are profunde implicatii practicaplicative in care educatia, instructia, recuperarea si integrarea se constituie ca activitati de interventie speciala care sa conduca la dezvoltarea de comportamente si disponibilitati ce faciliteaza adaptarea si insertia sociala. In urma cercetarilor si studiilor aprofundate a devenit posibila elaborarea de programe corectiv-recuperative specifice fiecarei categorii de deficienta adaptate la gravitatea acesteia, la forma de manifestare, la varsta subiectului, la posibilitatile de compensare si dezvoltare a structurilor psihice. Rezulta, asadar, ca nu pot fi utilizate in procesul instructiv-educvativ aceleasi metode si tehnici din scoala de masa (obisnuita) pentru ca ritmul si specificul activitatii psihice impune o metodologie adaptata la particularitatile copiilor cu diferite tulburari de dezvoltare.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Defectologie si Logopedie". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Cursuricurs pedagogiepsihopedagogie speciala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan