Comert international

Incarcat la data: 10 August 2011

Autor: lucrari licenta

Pret: Gratuit

Numar pagini: 39

Tip fisier: zip

Marime fisier: 99220 kb

Corelatia comert exterior – dezvoltare economica
in teoria comertului international

Caracterul biunivoc al relatiei comert exterior – dezvoltare economica: este unanim recunoscut ca pe parcursul intregii evolutii economice au existat interrelatii stranse si complexe intre comertul exterior si dezvoltare economica. Ele sunt evidente atat la nivelul exporturilor, cat si la nivelul importurilor.

   

Exporturile permit fructificarea economiilor de scala prin largirea productiei si cresterea gradului de utilizare si valorificare a factorilor de productie permise de accesul pe pietele straine. Mai mult, ele procura mijloacele de plata in valuta pentru achizitionarea marfurilor din import.

 

La randul lor, importurile in functie de obiectul lor, exercita efecte benefice de intensitate diferita asupra procesului de dezvoltare. Asa-numitele importuri necesare avand ca obiect produse pentru care nu exista factori de productie locala acopera importante segmente ale cererii de bunuri de consum sau de productie care ar ramane nesatisfacute de produsele autohtone. Apoi, importurile  alternative, avand ca obiect marfuri care ar putea fi asimilate in productia proprie dar in conditii de slaba eficacitate, permit alocarea factorilor de productie interni unor activitati mai profitabile.

 

De asemenea, ele sustin procesul dezvoltarii, atat atunci cand sunt compuse din bunuri de consum care asigura un  standard de viata mai ridicat si mai ales atunci cand au ca obiect bunuri de productie si mijloace tehnice avansate care permit desfasurarea si modernizarea activitatii unor ramuri de productie autohtone. Cu alte cuvinte, per ansamblu, dincolo de limita importurilor necesare aflate si ele in relatie directa cu procesul dezvoltarii, comertul exterior apare ca un instrument de specializare internationala.


El permite alocarea factorilor de productie interni activitatilor caracterizate prin inalta productivitate si profitabilitate, furnizoare de marfuri destinate satisfacerii cererii interne si exportului, contribuind astfel la cresterea output-ului national. La randul sau, dezvoltarea economica se repercuteaza in mod direct asupra exporturilor.


In proportii diferite, cresterea output-ului national poate genera oferta aditionala de exporturi si cerere suplimentara de importuri. Prin urmare, relatia comert exterior – dezvoltare economica este biunivoca si teoria economica are sarcina de a studia ambele laturi ale corelatiei si anume, pe de o parte impactul produselor in cresterea si dezvoltarea economica asupra comertului exterior, si pe de alta parte, influenta comertului exterior asupra cresterii si dezvoltarii economice.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Comert international". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: EXPORTCOMERTdezvoltare economica
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan