Crizele lagarului comunist

Incarcat la data: 23 Iunie 2010

Autor: cool deea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 18 kb

Initiativele in materie de politica externa ale lui Tito - care-i conferisera aura unui lider regional (presiunile exercitate asupra Albaniei, in 1946, pentru a o determina pe aceasta sa semneze o serie de acorduri vamale si monetare, care o transformau in a VIII- republica a Federatiei Iugoslave; intentia de creare a unei federatii balcanice alaturi de Bulgaria, Romania, Ungaria si Cehoslovacia) - nu puteau sa nu-l nemultumeasca pe Stalin, care nu accepta manifestarea individualitatilor in jurul sau.

Stabilind clar limitele in cadrul carora puteau evolua tinerele democratii populare, demersurile lui Tito I erau cu atat mai suparatoare pentru dictatorul sovietic, amenintand autoritatea URSS-ului si creand premisele pentru o posibila emancipare de sub tutela sa. Paradoxul situatiei este dat de faptul ca Tito, in perioada preluarii si consolidarii puterii, se dovedise a fi un stalinist stralucist, adoptand intregul arsenal de masuri sovietice pentru a-si atinge obiectivele: strivirea rezistentei anticomuniste, arestarea liderilor opozitiei si dizolvarea partidelor, adoptarea modelului economic de dezvoltare.

Acestei nemultumiri i s-au adaugat reprosurile aduse de catre echipa de la Kremlin, potrivit carora Tito se dovedea conciliant in relatia cu fostii mosieri, ca in partid nu era democratie si ca era ostil fata de consilierii sovietici.

In martie 1948, Stalin decide sa-si retraga consilierii. La 28 iunie 1948, Kominformul (reunit in sedinta la Bucuresti) a condamnat politica lui Tito, Stalin fortand prin aceasta inlocuirea lui Tito de la conducerea partidului cu oameni credinciosi liniei Moscovei („E de ajuns ca sa misc degetul mic pentru ca Tito sa nu mai existe“, a declarat Stalin anturajului sau, in 1948). Convocat la 28 iulie, Congresul PC Iugoslav l-a sprijinit pe Tito si a decis eliminarea elementelor staliniste din partid, reusindu-se astfel salvarea lui Tito si a unitatii partidului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Crizele lagarului comunist". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CURSCRIZELElagarul comunist
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan