Curs Legitimitatea Parlamentului European

Incarcat la data: 15 Decembrie 2009

Autor: lucrari licenta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 16

Tip fisier: zip

Marime fisier: 121 kb

Parlamentul European reprezinta, in formularea Tratatului de la Roma din 1957, "popoarele statelor unite in Comunitatea Europeana". Aproximativ 375 de milioane de cetateni europeni din 15 tari sunt in prezent implicati in procesul de integrare, prin cei 626 de reprezentanti pe care ii au in Parlamentul European.

 

Primele alegeri directe in Parlamentul European s-au tinut in iunie 1979, cand, la numai 34 de ani de la terminarea celui de al doilea razboi mondial, popoarele natiunilor Europei, o data destramate de razboi, au mers la urne pentru a alege membrii unui parlament unic. Europenii nu ar fi putut gasi un simbol mai puternic al reconcilierii. Parlamentul European, a carui legitimitate deriva din sufragiul universal direct, este ales la fiecare cinci ani; de-a lungul timpului, el a acumulat constant putere si influenta, printr-o serie de tratate.

 

Aceste tratate, in special Tratatul de la Maastricht din 1992 si Tratatul de la Amsterdam din 1997, au transformat Parlamentul European dintr-un organism pur consultativ intr-un parlament legislativ, cu puteri similare cu cele ale parlamentelor nationale.Parlamentul European este singura institutie comunitara care se intalneste si isi tine dezbaterile in public. Dezbaterile, opiniile si rezolutiile Parlamentului se publica in Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Intr-o constructie precum Uniunea Europeana, avand radacinile in regimul democratic al tarilor occidentale, era de neconceput ca o institutie care sa asigure aceasta reprezentare sa nu existe in structura sa. Solutia a fost aceea a Parlamentului european (PE), solutie care insa a capatat o forma destul de controversata. Cu un nume care ii arunca pe umeri o haina de multe ori de imprumut, PE s-a aflat intr-o lupta continua pentru obtinerea unei cat mai mari felii din tortul comunitar al puterii2.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Curs Legitimitatea Parlamentului European". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan